«Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έκανε μια έρευνα με πάνω από 800 επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πλέον σε λίγες επιχειρήσεις – πάνω από το 80% των προϊόντων που χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία μας είναι ελληνικά», έκανε γνωστό ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι τόνωση της ελληνικής οικονομίας όταν δίνει τέτοιες ωραίες εικόνες από αμπελώνες και θεματικό τουρισμό. Οινοτουρισμό έχουμε πλέον σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αυτό είναι και ένα παραπάνω κίνητρο για να έρθουν και τουρίστες. Να μην μείνουμε στο καλοκαίρι, που πήγαμε εξαιρετικά» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Εδώ στο Παρίσι πραγματοποιείται μια από τις κορυφαίες εκθέσεις στην Ευρώπη. Ήρθαμε πέρυσι με στρατηγικό στόχο να συνάψουμε μια ισχυρή συμφωνία με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, τις γαλλικές και τους tour operators και να φέρουμε παραπάνω Γάλλους στη χώρα, άρα παραπάνω εισόδημα» τόνισε.
«Λέω λοιπόν φέτος ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022 έχουν έρθει εκατομμύρια Γάλλοι τουρίστες στην Ελλάδα. Έχει ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2009 – είναι 1,4 εκατ. τουρίστες από την Γαλλία και επίσης ο Ιούλιος -για τον οποίο έχουμε τα στοιχεία τα οποία μόλις χτες βγήκαν- είναι 3,7 δισ. ευρώ σε έσοδα στο σύνολό του για τον ελληνικό τουρισμό. Πάλι παραπάνω από το 2019. Αυτή είναι η πραγματική συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στη μέση ελληνική οικογένεια, στη μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση, εργαζόμενοι στον τουρισμό, στον εμπορικό κόσμο, στον αγροτικό κόσμο, στην κατασκευή, στις υπηρεσίες. Νομίζω ότι δικαίως αυτοί οι οποίοι αναλύουν τον Τουρισμό ως τη βαριά βιομηχανία της χώρας που φέρνει πρόσθετα κέρδη, τον τοποθετούν εκεί. Και αν συνυπολογίσει κανείς πανδημία, πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση και τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε φέτος – δεν ήταν μια ανέφελη χρονιά. Το ότι ξεπερνάμε τα ρεκόρ και στηρίζουμε την ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα», είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας στην ΕΡΤ.
«Νομίζω ότι πλέον σιγά – σιγά μπαίνουν οι βάσεις και κάνουμε την προσπάθειά μας σοβαρά, έτσι ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ναι, οι βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι, αλλά όχι μόνο αυτοί, οι ψηφιακοί νομάδες -κι όσοι έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα- φαίνεται ότι προτιμούν τη χώρα μας. Βλέπω ότι επεκτείνεται η τουριστική περίοδος και τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Έχουμε σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό» υπογράμμισε.
«Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία του ΕΟΤ που κατάφερε μετά από τρία χρόνια διαπραγμάτευση να πετύχει αυτή η πολύ μεγάλη παγκόσμια σφραγίδα της Μισελέν που μπαίνει στη γαστρονομία κάθε χώρας – να έχει αποτύπωμα στην Αθήνα, στην Αττική και μετά σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα το πρωί λοιπόν είναι αυτή πολύ μεγάλη εκδήλωση στο Παρίσι με βραβεύσεις Ελλήνων, με διαφήμιση του γαστρονομικού μας τουρισμού και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα και στην Αττική σε όλο τον κόσμο, πλέον. Ξέρετε, υπάρχει ένα κομμάτι τουριστών παγκοσμίως που ταξιδεύει μόνο γι αυτό το λόγο – ταξιδεύει με τη γευσιγνωσία» πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού.
«Δεν υπήρχε στην Ελλάδα τον brand της Μισελέν – η στήριξη, το πλαίσιο στη γαστρονομία. Ήταν εκτός η Ελλάδα. Δίνει προστιθέμενη αξία σε ένα θεματικό τουριστικό προϊόν όπως η γαστρονομία. Επετεύχθη με τον ΕΟΤ συμφωνία με τη Μισελέν και άρα επισήμως πλέον στο site της, στις προωθητικές ενέργειες στα διαφημιστικά στις promo, στον τρόπο με το οποίο κινεί το προϊόν της, συμπεριλαμβάνει και Αθήνα, Αττική και Ελλάδα» σημείωσε ακόμη.