Βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι τα εμβόλια ήδη χτίζουν σταδιακά τείχος ανοσίας για όσους κινδυνεύουν περισσότερο.
Είπε επίσης ότι αύριο, Πέμπτη, οι εμβολιασμοί θα υπερβούν το ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα ανέλθουν σε 1,7 εκατομμύρια.
Υπογράμμισε επίσης ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά ομαλά, ενώ τόνισε ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων.
«Απογείωση» σε μολύνσεις και νοσηλείες
Σε 2.702 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το ίδιο διάστημα διενεργήθηκαν 54.553 τεστ (24.435 μοριακά και 30.118 rapid test), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 4,95%. Η τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί περισσότερα από 2.500 κρούσματα σε μία ημέρα ήταν στις 20 Νοεμβρίου, δηλαδή προ περίπου 3,5 μηνών.
Σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν 40 θάνατοι. Οι θάνατοι στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται πλέον σε 6.597.
Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 431 ασθενείς, έναντι 422 χθες, Τρίτη. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη, ενώ τo 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς. Ο αριθμός των διασωληνωμένων βρισκόταν σε ανάλογα επίπεδα προ δύο μηνών, στις αρχές του 2021, έχοντας τότε καθοδική τροχιά.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το προηγούμενο 24ωρο 394 (ημερήσια μεταβολή +36,33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, χθες Τρίτη η κάλυψη των κλινών Covid πανελλαδικά ανερχόταν σε 43,05%, ενώ η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid πανελλαδικά φτάνει το 63,62%, με το σύστημα υγείας να υφίσταται εντονότερη πίεση στην Αττική.
Εκτίναξη του ιικού φορτίου σε περιοχές της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, ο Βόλος και το Ηράκλειο «δείχνουν» τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.
Όπως προκύπτει την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σταθερά υψηλό.