Τη σημασία της συνέχισης και ενίσχυσης του «θερμού κλίματος συμφιλίωσης και διαλόγου» με τη Σεούλ υπογράμμισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έπειτα από συνάντηση που είχε με την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία η οποία επέστρεψε στη χώρα μετά την τριήμερη επίσκεψή της στη Νότια Κορέα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την «ικανοποίησή του» για την επίσκεψη και χαρακτήρισε την υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην αντιπροσωπεία «πολύ εντυπωσιακή», κρίνοντας ότι η Σεούλ κατέβαλε «ειλικρινείς προσπάθειες» για τις οποίες δήλωσε πως αισθάνεται ευγνώμων.
Όπως και το Σαββατοκύριακο, δεν έγινε καμιά αναφορά στην πρόταση περί διμερούς συνόδου κορυφής που έκανε στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν η αδελφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία ήταν μέλος της αντιπροσωπείας.
Η Κιμ επέδωσε μια επιστολή του αδελφού της στον Κυανό Οίκο το Σάββατο, με την οποία ο Μουν προσκαλείται να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα «το συντομότερο», πρόταση στην οποία ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος απάντησε λέγοντας ότι τόσο η Σεούλ όσο και η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα καταστήσουν εφικτή μια σύνοδο κορυφής.
Η συζήτηση για μια σύνοδο των ηγετών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας –εάν γίνει, θα είναι η πρώτη μετά το 2007– ακολουθεί την πολύμηνη ένταση ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ, τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον εξαιτίας των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Η ανταλλαγή απειλών και ύβρεων μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ αύξησε ακόμη περισσότερο την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Σύμφωνα με το σημερινό τηλεγράφημα του KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε «σημαντικές οδηγίες» για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα συμφιλίωσης και διαλόγου. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Σεούλ ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνονται συναντήσεις μελών οικογενειών που χωρίστηκαν στη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος που άρχισε με την επίσκεψη της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας.