Ένα εκατομμύριο νεκροί, αν οδηγηθούμε σε σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Στα πρόθυρα έκρηξης μεγατόνων βρίσκεται η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Κορεατική Χερσόνησο κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Οι δύο συγκρουόμενες δυνάμεις προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις άμυνας, αλλά και σε συμβολικές δοκιμές πυραύλων, που δείχνουν πως αναμένουν ποια από τις δύο θα κάνει το «πρώτο χτύπημα».
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Στην περίπτωση της σημερινής κρίσης οι δύο δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά σε σύγκρουση ξεχνώντας ότι το Πόλεμος της Κορέας και το λόγο που αυτός προκλήθηκε. Η αιτία της αυγής του Πολέμου τη δεκαετία του 1950, υπήρξε ένας συνδυασμός απερίσκεπτων λέξεων στην Ουάσιγκτον και λανθασμένων υπολογισμών στην Πιονγιάνγκ.
Τώρα, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την προοπτική να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, ο κίνδυνος είναι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας να κάνουν ξανά λάθος υπολογισμούς και να οδηγηθούν σε σύγκρουση.
Σε ότι αφορά την Κυβέρνηση των ΗΠΑ εκείνη ενεπλάκη καθώς επιστήμονες έδειξαν πως η Βόρεια Κορέα έχει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός πυρηνικού πυραύλου μέσα σε διάστημα δύο μηνών κάτι που συνιστά απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ενδεικτικό της προχωρημένης κρίσης στην Κορεάτικη Χερσόνησο αποτελούν οι στρατηγικές κινήσεις Τραμπ και η συμμαχία με την Νότια Κορέα. Μέρος των κινήσεων των ΗΠΑ είναι η αποστολή αμερικανικών υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων, αλλά και του συστήματος THAAD (Terminal Huigh Altitude Area Defence), το οποίο αποτελεί ένα προηγμένης τεχνολογίας αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα που εγκαταστάθηκε στην Νότια Κορέα.
Τελευταίο ξεκάθαρο μήνυμα προς την Πιονγιανγκ αποτελεί η εκτόξευση του δεύτερου διηπειρωτικού, μη οπλισμένου, βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III (ICBM), καθώς με αυτήν την κίνηση η Ουάσινγκτον δηλώνει πως όσο η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αναπτύξει ένα πύραυλο μακριάς εμβέλειας, το αμερικανικό οπλοστάσιο το έχει ήδη στη διάθεσή του.
Ακόμη, υπάρχει μία όλο και μεγαλύτερη στρατηγική πίεσης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον ΟΗΕ και τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Βόρειο Κορέα.
Οι συνέπειες μίας σύρραξης Β. Κορέας – ΗΠΑ
Ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας θα είχε πιθανόν 1 εκατομμύρια νεκρούς και αυτό αν δεν γίνει χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ οι οικονομικές ζημίες υπολογίζονται σε 1 τρισ. Δολάρια. Αν δε γίνει πυρηνικός, οι συνέπειες για την Απω Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο θα είναι ολέθριες.
Η Β. Κορέα έχει αναπτύξει με αξιοσημείωτη πρόοδο βαλλιστικούς πυραύλους, εξέλιξη που καθιστά την Ιαπωνία εξαιρετικά ευάλωτη. Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ζουν περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιώτες, κάτι που σημαίνει ότι θα αποτελέσει τον πρώτο στόχο της Β. Κορέας σε περίπτωση που ξεκινήσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.
Με βάση το πολεμικό όραμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, στόχος της Πιονγιάνγκ είναι να καταλάβει τη Ν. Κορέα σε μία εβδομάδα χρησιμοποιώντας ασύμμετρα μέσα, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων και πυραύλων. Το σενάριο της επανένωσης της διαιρεμένης χώρας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει κουμάντο μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο να φαντάζει απίστευτο, όμως για τον ηγέτη της Β. Κορέας είναι όνειρο ζωής. Και πώς θα το πετύχει; Βάζοντας μπρος την πολεμική του μηχανή, η οποία περιλαμβάνει 660.000 στρατιώτες.
Η στρατηγική των δύο πλευρών
Η στρατηγική της ομάδας εθνικής ασφάλειας του Τραμπ έγκειται στο εξής: μετά την μακρά περίοδο της εφαρμογής μίας στρατηγικής της υπομονής το επόμενο στάδιο είναι η άσκηση ασφυκτικής στρατιωτικής και διπλωματικής πίεσης στον Βορρά, έτσι ώστε η Πιονγιάνγκ να αποδεχθεί νέο πάγωμα των δοκιμών και συρρίκνωση του οπλοστασίου της. Αμέσως μετά, η Ουάσιγκτον θα αξιοποιήσει το άνοιγμα αυτό για να εγκαινιάσει συνομιλίες, με τελικό στόχο τον πλήρη αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ.
Από την άλλη πλευρά, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εφαρμόσει τον απομονωτισμό και η στρατηγική του βασίζεται στο πρώτο χτύπημα. Δηλαδή σε περίπτωση που καταλάβει πως οι ΗΠΑ είναι επιχειρησιακά έτοιμες να χτυπήσουν το καθεστώς του είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα μπει στον πειρασμό να χτυπήσει πρώτος.
Άλλωστε το στρατιωτικό δόγμα της Βορείου Κορέας, όπως παρουσιάστηκε σε πρόσφατες ασκήσεις, προβλέπει την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων για να αποκρούσει την ήττα και την καταστροφή.
Ο ρόλος Ρωσίας και Κίνας
Η πιθανότητα εμπλοκής της Κίνας στο πλευρό της Β. Κορέας θεωρείται το δυσκολότερο σενάριο για πολλούς παρατηρητές των εξελίξεων στην Άπω Ανατολή. Αν και παραμένει ο κύριος υποστηριχτής του καθεστώτος της Β. Κορέας, δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με όλες τις διαστάσεις της πολιτικής του ηγέτης της.
Η Κίνα δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στις διεθνείς πιέσεις για την στάση που θα τηρήσει σε περίπτωση αναβάθμισης της έντασης. Οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι σχέσεις «αμφιταλάντευσης» μεταξύ των συμφερόντων, της οικονομίας και της διεθνούς ασφάλειας.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα της Ν. Κορέας με το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD, με το επιχείρημα ότι το πανίσχυρο σύστημα ραντάρ που διαθέτει θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εντός της κινεζικής επικράτειας.
Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη παρουσίασαν το δεύτερο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο τους, ενισχύοντας την παρουσία τους σε μια περιοχή όπου τελευταία παρατηρείται «συνωστισμός» πολεμικών πλοίων.
Από την άλλη πλευρά, η πυρηνική Ρωσία στην προσπάθειά της να ανακτήσει το status της πρώην ΕΣΣΔ δεν προτίθεται να υιοθετήσει παθητική στάση απέναντι στις απειλές που δέχεται η Β. Κορέα, ούτε όμως και να λειτουργήσει συγκρουσιακά απέναντι στις ΗΠΑ καθώς έχει θέσει άλλες προτεραιότητες στην εξωτερική της πολιτική.
Είναι πολύ πιθανό σε συνδυασμό με την Κίνα να προβεί σε παραινέσεις «συνετισμού» της Βόρειας Κορέας. Η Ρωσία πρόκειται να εξαντλήσει την διπλωματική της ισχύ ώστε να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να επέμβουν στην άμεση γεωγραφική περιοχή της και γενικότερα θα αποτρέψει την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα για να προφυλάξει τα εδάφη ενδιαφέροντος της.