Η Κίνα κάλεσε έντονα και πάλι σήμερα, 7 Αυγούστου τις Φιλιππίνες να απομακρύνουν παλιό πολεμικό πλοίο που είχαν προσαράξει πριν από δυο δεκαετίες σε διαφιλονικούμενη ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα, πηγή εντάσεων τις τελευταίες ημέρες.
Οι δύο χώρες, όπως και το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Μαλαισία, διεκδικούν την εθνική κυριαρχία πολλών νησίδων και υφάλων στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι. Το Πεκίνο διεκδικεί την περιοχή στο σύνολό της, ενώ όλες οι χώρες που βρέχονται από αυτήν ελέγχουν κάποιο τμήμα.
Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την κινεζική ακτοφυλακή ότι χρησιμοποίησε το σαββατοκύριακο εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών που μετέφεραν εφόδια για το στρατιωτικό προσωπικού τους στην ατόλη Σέκοντ Τόμας, η οποία ελέγχεται από τη Μανίλα.
Το 1999, οι Φιλιππίνες προσάραξαν επίτηδες στην ατόλη παλιό πολεμικό πλοίο, το BRP Sierra Madre, με σκοπό να το μετατρέψουν σε προκεχωρημένο φυλάκιο, για να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους, ανταγωνιστικές με αυτές της Κίνας.
Το πλοίο αυτό έκτοτε έχει μετατραπεί σε πηγή εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μανίλα. Οι πεζοναύτες των Φιλιππίνων που το επανδρώνουν εξαρτώνται από αποστολές ανεφοδιασμού για να επιβιώσουν.
Η κυβέρνηση του προέδρου Φέρντιναντ Μάρκος κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας πρόσφατη αποστολή ανεφοδιασμού με την εκτόξευση νερού υπό πίεση. Το ένα από τα πλοία δεν μπόρεσε να φθάσει στην ατόλη.
«Οι Φιλιππίνες, επανειλημμένα, είχαν δεσμευτεί ρητώς ότι θα απομάκρυναν αυτό το πλοίο ρυμουλκώντας το», ανέφερε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας. «Όμως πέρασαν 24 χρόνια» και όχι μόνο «οι Φιλιππίνες δεν το απομάκρυναν, αλλά προσπαθούν να το επισκευάσουν και να το στερεώσουν, σε μεγάλη κλίμακα, προκειμένου να εδραιώσουν τη μόνιμη κατοχή τους στο Ρεν’άι», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία του νησιού.
Το Πεκίνο λέει πως συζητά εδώ και καιρό το ζήτημα του πλοίου με τη Μανίλα, όμως οι αρχές των Φιλιππίνων επιδεικνύουν κακή θέληση συνεχίζοντας την ενίσχυση του πλοίου «κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η Μανίλα αντιτείνει πως πλοία της που περιπολούν σε διεθνή ύδατα παρακολουθούνται, παρενοχλούνται ή εμποδίζονται από σκάφη του κινεζικού λιμενικού και του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την ατόλη Αγιουνγκίν», ξεκαθάρισε χθες Δευτέρα στον Τύπο ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας των Φιλιππίνων Τζόναθαν Μαλέια, χρησιμοποιώντας τη φιλιππινέζικη ονομασία της ατόλης.
Μανίλα και Πεκίνο έχουν για δεκαετίες διενέξεις για τη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε δίσταζε να επικρίνει τον ισχυρό γείτονα. Αντίθετα αφότου ανέλαβε ο Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος τηρεί πιο σκληρή στάση επιδιώκοντας παράλληλα στενότερη προσέγγιση με τις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ertnews.gr