Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Η Κίνα απαντά: Δεν κρύψαμε τίποτα για τον κορωνοϊό

Η κυβέρνηση της Κίνας απέρριψε τις κατηγορίες ότι «προσπάθησε να συγκαλύψει» το ξέσπασμα του κοροναϊού στην πόλη όπου ξεκίνησε.

Ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Κίνα υπήρξε «ανοικτή, διαφανής και υπεύθυνη» στην ενημέρωση του κόσμου για την πανδημία.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «μας πήρε λίγο χρόνο για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό» ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στα τέλη του περασμένου έτους.

Από πολλούς θεωρείται πως η Κίνα έχει αποκρύψει την έκταση, τη σοβαρότητα ή ακόμη την ύπαρξη του κοροναϊού κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης εξάπλωσης της πανδημίας.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν είναι διαφανής σχετικά με την κλίμακα της επιδημίας στη Ουχάν.

Ο Lijian δήλωσε ωστόσο ότι ο ιός μπορεί να μην είχε προέλθει από τη Ουχάν και θα μπορούσε να εμφανιστεί «σε οποιαδήποτε πόλη, χώρα ή περιοχή στον κόσμο».

«Η προέλευσή του είναι θέμα επιστήμης και πρέπει αυτό να το αφήσουμε στην επιστήμη και την ιατρική κοινότητα» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα είχε ενημερώσει τον ΠΟΥ για τη γενετική αλληλουχία του ιού με πληροφορίες που χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά εργαστήρια στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν ένα εμβόλιο. Επίσης υπερασπίστηκε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγόρησε ότι ήταν ευνοϊκός με την Κίνα, απορρίπτοντας και αυτόν τον ισχυρισμό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων