Η Κίνα φαίνεται να χαλαρώνει τους περιορισμούς που επέβαλλε στη βιομηχανία εμπορίας και εκτροφής άγριων ζώων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που εγείρει νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα, προειδοποιούν ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες.
Πριν από την πανδημία, η κινεζική κυβέρνηση προωθούσε την εκτροφή άγριων ζώων ως μέσο για να ανακουφίσει από τη φτώχεια τους πληθυσμούς της επαρχίας. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2020, αναγκάστηκε να απαγορέψει πλήρως το κυνήγι, το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων, αφού οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας υπέδειξαν ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να έχει προέλθει από την αλυσίδα εφοδιασμού.
Όπως αναφέρει η Guardian, περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στη βιομηχανία εκτροφής άγριων ζώων πριν από τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία. Η απαγόρευση αφορά σχεδόν 1.800 ζώα τα οποία θεωρούνται ότι έχουν οικολογική, επιστημονική ή κοινωνική αξία. Αυτές οι αξίες είναι γνωστές ως «τρεις αξίες». Η λίστα με τα ζώα περιλαμβάνει σκαντζόχοιρους, σκύλους-ρακούν, μοσχογαλές, αγριογούρουνα και αρουραίους του γένους Rhizomys sinensis. Ωστόσο, η κατανάλωση άγριων ζώων είναι μια γκρίζα ζώνη, λένε οι ειδικοί, με τις αρχές να παραδέχονται ότι οι ισχύοντες κανονισμοί δεν είναι αρκετά σαφείς.
Λίγο καιρό μετά την απαγόρευση, οι μονάδες εκτροφής άγριων ζώων σε όλη την Κίνα αναγκάστηκαν να κλείσουν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Ωστόσο, είχαν το δικαίωμα να εκτρέφουν σε αιχμαλωσία έναν μικρότερο αριθμό εξαιρούμενων ζώων- συμπεριλαμβανομένων των «ασημένιων αλεπούδων» και των σκύλων-ρακούν- εάν λάμβαναν μια άδεια από την κυβέρνηση.
Ενώ οι κανονισμοί απαγορεύουν την κατανάλωση ειδών που προέρχονται από παράνομες πηγές ή τελούν υπό προστασία, δεν διευκρινίζουν αν η «κατανάλωση ζώων με τις τρεις αξίες ή άλλων χερσαίων άγριων ζώων που δεν τελούν υπό συγκεκριμένο τύπο προστασίας είναι νόμιμη ή όχι. Αυτό δημιουργεί ένα κενό», δήλωσε ο Γιανγκ Χεκίνγκ, αξιωματούχος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.
Η πρόσφατη επικαιροποίηση του νόμου για την προστασία της άγριας ζωής χαλαρώνει τους περιορισμούς στην εκτροφή άγριων ζώων, υποστηρίζουν ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες.
«Σύμφωνα με την επικαιροποίηση, η εκτροφή άγριων ζώων με τις τρεις αξίες δεν χρειάζεται να εγκριθεί. Πρέπει απλώς να εγγραφείτε. Και αν κάτι πάει στραβά, το μόνο που χρειάζεται είναι να διορθώσετε το πρόβλημα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Shan Shui Conservation Center, μια κινεζική ΜΚΟ που ασχολείται με τη διατήρηση ειδών και οικοσυστημάτων.
«Ανησυχούμε ότι οι αλλαγές αυτές θα αποδυναμώσουν την εποπτεία και την προστασία των ζώων με τις τρεις αξίες, επηρεάζοντας έτσι τους άγριους πληθυσμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η πιο πρόσφατη επικαιροποίηση έχει επίσης αφαιρέσει τη φράση «πρόληψη των κινδύνων για τη δημόσια υγεία», αποδυναμώνοντας τη σύνδεση μεταξύ της προστασίας της άγριας ζωής και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, τονίζουν οι ΜΚΟ.
«Ο καλύτερος τρόπος για την πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας είναι να αφήσουμε την άγρια ζωή να παραμείνει εκεί που πρέπει να βρίσκεται, δηλαδή στο φυσικό της περιβάλλον», δήλωσε η κινεζική εθελοντική ομάδα προστασίας της άγριας ζωής Anti-Poaching Crime Squad.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια εκτροφής, αναπαραγωγής, αγοράς, πώλησης, αξιοποίησής τους, και ιδίως κατανάλωσής τους, θα αυξήσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», τόνισε η οργάνωση.
Οι κατηγορίες που εξαιρούνται για την αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία περιλαμβάνουν 16 είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων μερικών ποικιλιών κοτόπουλων, παπιών και ελαφιών, καθώς και «ασημένιες αλεπούδες», σκύλοι-ρακούν και μινκ.
«Είναι πολύ πιθανό ότι η άγρια ζωή θα επιστρέψει στο προσκήνιο. Αυτό θα σήμαινε σίγουρα μια προσωρινή νίκη για τους υποστηρικτές της βιομηχανίας», δήλωσε στην Guardian ο Ζου Τζινφενγκ, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και την Πράσινη Ανάπτυξη της Κίνας.
«Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν ήδη υπάρξει τρεις μεγάλες επιδημίες που προκλήθηκαν από κορονοϊούς από την αρχή του 21ου αιώνα: Sars, Mers και Covid-19. Αυτές οι επιδημίες θεωρήθηκε ότι συνδέονται στενά με την άγρια ζωή. Θα πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να θεσπίσουμε πολιτικές που καθοδηγούν τους εργαζόμενους στον κλάδο να βρουν εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.
Ο Σονγκ Γουάν, πρώην εκτροφέας αρουραίων Rhizomys sinensis στην επαρχία Χουνάν, υπέστη τεράστιες απώλειες από την απότομη απαγόρευση της εκτροφής άγριων ζώων. Τώρα είναι έτοιμος να ξαναρχίσει.
«Εξακολουθώ να διατηρώ έναν μικρό αριθμό αρουραίων. Αν επιτραπεί ξανά η εκτροφή άγριων ζώων, θα αρχίσω να εκτρέφω περισσότερους», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.
Ο Ραν Τζιντσενγκ, ερευνητής στο Τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου Guizhou, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην κατανάλωση άγριων ζώων και στη λαθροθηρία απειλούμενων ειδών, αλλά τόνισε ότι είναι «αντιεπιστημονικό να θεωρούμε ότι τα ζώα που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία είναι ίδια με εκείνα που ζουν ελεύθερα στη φύση».
ΠΗΓΗ: Guardian