Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του πέτυχε ένα «θαύμα», με την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, υποστηρίζοντας ότι σε μια περίοδο οχτώ ετών σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από αυτές τις συνθήκες.
Μιλώντας σε τελετή στο Πεκίνο ο Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για μια «απόλυτη νίκη» η οποία «θα μείνει στην ιστορία. Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε μάλιστα ότι «η κοπιαστική αποστολή της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας ολοκληρώθηκε». Σύμφωνα με τα τρέχοντα κριτήρια, συνέχισε, ο φτωχός αγροτικός πληθυσμός των 98,99 εκατομμυρίων βγήκε από τη φτώχεια. Επίσης ανέφερε ότι 832 κομητείες που είχαν πληγεί από τη φτώχεια όπως και 128.000 χωριά αφαιρέθηκαν από τη σχετική λίστα.
Παράλληλα, οι μειώσεις φόρων και τελών στην Κίνα με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας ξεπέρασαν τα 102,2 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 15,84 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι αναφερόμενες μειώσεις αυξήθηκαν από τα 74,2 δισεκατομμύρια γουάν το 2019, με το μέσο ετήσιο ποσοστό της αύξησής τους να ξεπερνάει το 30% από το 2015, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες, στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα της αρμόδιας αρχής φορολογικών εσόδων.
Όμως, κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν τον τρόπο που υπολογίζεται αυτά. Στην Κίνα, η ακραία φτώχεια ορίζεται με αποδοχές κάτω των 620 δολαρίων τον χρόνο.
Το όριο που έχει θέσει η χώρα για την ακραία φτώχεια αντιστοιχεί σε 1,69 δολάρια την ημέρα, ενώ το παγκόσμιο όριο που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι 1,90 δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης στη χώρα παραμένουν μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες.
Η εξάλειψη της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές αποτελούσε βασική πρωτοβουλία της θητείας του Σι Τζινπίνγκ. Πέρυσι η Κίνα ανακοίνωσε ότι είχε αφαιρέσει και τις τελευταίες κομητείες που απέμεναν στη λίστα των φτωχών περιοχών. Κάτι που σύμφωνα με αξιωματούχους σήμαινε ότι η χώρα πέτυχε τον στόχο της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας έως τα τέλη του 2020.