Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών στην Κίνα πάσχουν από άνοια, εκ των οποίων σχεδόν τα 10 εκατομμύρια έχουν νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.
Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (20/9) στο Πεκίνο, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, έδειξε ότι η Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με Αλτσχάιμερ στον κόσμο, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας και προσβάλλει κυρίως άτομα σε μεγάλη ηλικία. Στην Κίνα, ωστόσο, η ασθένεια εμφανίζεται ολοένα και σε πιο νεαρή ηλικία.
«Τα δεδομένα έδειξαν ότι το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ για πρώτη φορά ήταν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 έως 79 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 62,1% του συνόλου. Αλλά τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ που είναι κάτω των 60 ετών αποτελούν το 21,3%, ένα υψηλότερο ποσοστό από ό,τι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ στα πρώιμα στάδια που αναφέρθηκαν διεθνώς, και είναι μεταξύ 5 και 10%», γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η άνοια είναι ένας όρος για πολλές ασθένειες που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων.
«Η ασθένεια επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά δεν θα επηρεαστούν όλοι οι άνθρωποι καθώς γερνούν. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας», τονίζει ο ΠΟΥ.
Στην έκθεση αναφέρετε, ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια παγκοσμίως και πάνω από το 60% από αυτούς προέρχονται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις αναφέρονται κάθε χρόνο.
Ο Λου Λιν, ακαδημαϊκός από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και πρόεδρος του Έκτου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος συγκεκριμένο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Επίσης ο Λου τονίζει ότι η σωστή άσκηση, ο επαρκής ύπνος και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου σε όλο τον κόσμο, ως μια παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τη νόσο.