Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους η Μυανμάρ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Μυανμάρ αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από τους ξένους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους που στρατολογούνται από τα δίκτυα υποστήριξης της τζιχαντικής ομάδας στη Νοτιοανατολική Ασία προς αρωγή των διωκόμενων Rohingya, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Μαλαισιανής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αντιτρομοκρατίας, Ayob Khan Mydin Pitchay, δήλωσε σε συνέντευξή του πως οι Μαλαισιανές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση έναν οπαδό του Isis που φαίνεται πως κατευθυνόταν προς τη Μιανμάρ με σκοπό να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο ύποπτος, ένας Ινδονήσιος τον οποίο δεν κατονόμασε, συνελήφθη στη Μαλαισία τον περασμένο μήνα. Είχε προγραμματιστεί να του απαγγελθούν κατηγορίες την Τετάρτη για κατοχή υλικών που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης επτά ετών ή πρόστιμο, πρόσθεσε ο Ayob Khan.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι περισσότεροι μαχητές είναι πιθανό να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του συλληφθέντος, για την υποστήριξη των σκοπών των Rohingya.

«Σχεδίαζε να εφαρμόσει τις υπαγορεύσεις της τζιχάντ στη Μυανμάρ, δρώντας ενάντια στην κυβέρνηση της Μιανμάρ για χάριν της ομάδας Rohingya στην Πολιτεία του Rakhine», κατέληξε ο Ayob Khan.

Αναφέρεται ότι κατόπιν επιχείρησης εκκαθάρισης του στρατού της Μυανμάρ τον Οκτώβριο, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Rakhine, στα σύνορά της με το Μπαγκλαντές, περίπου 34.000 μέλη της μειονότητας Rohingya έχουν καταφύγει στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολίτες και ομάδες πίεσης κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας της κυρίως βουδιστικής Μυανμάρ για συνοπτικές εκτελέσεις και βιασμούς στο πλαίσιο της δράσης του στρατού, που ξεκίνησε ως απάντηση στις επιθέσεις κατά θέσεων της αστυνομίας στις 9 Οκτωβρίου και στοίχισε τη ζωή σε εννέα αξιωματικούς. Η κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi αρνείται αυτές τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων