Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Κινεζικά μπαλόνια παρακολούθησης: Τι είναι και γιατί είναι δύσκολο να καταρριφθούν

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Τι είναι και πώς λειτουργούν

Πρόκειται για ένα εργαλείο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με Αμερικανό ειδικό.

Ειδικότερα, επισημαίνει ο Ουίλιαμ Κιμ, ειδικός στα μπαλόνια παρακολούθησης στο Marathon Initiative της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, τα εν λόγω αερόπλοια είναι ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης που είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να καταρριφθούν.

Εξηγεί ότι αν και η όψη του κινεζικού μπαλονιού μοιάζει με εκείνη ενός συνηθισμένου μπαλονιού μετεωρολογικών μετρήσεων, κάποια στοιχεία του διαφέρουν.

Αυτό το μπαλόνι πιθανόν να διαθέτει τεχνολογίες καθοδήγησης τις οποίες δεν διαθέτει ακόμη ο στρατός των ΗΠΑ.

Εκτιμάται δε, πως με τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ένα μπαλόνι μπορεί στο εξής να κατευθύνεται αλλάζοντας απλώς ύψος ώστε να φθάνει σε ένα σημείο ιδανικό ώστε να βρει έναν άνεμο που θα το ωθήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Μια τεχνολογία σαν κι αυτή, μπορεί ακόμη να περιλαμβάνει επικοινωνίες με τη βάση του.

Συγκριτικά με τους δορυφόρους, ενώ οι πρώτοι είναι όλο και πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις από τη Γη και το διάστημα, τα μπαλόνια έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, με βασικότερο την ικανότητά τους να διαφεύγουν από τα ραντάρ.

Για τον ειδικό, είναι μια «αληθινή πιθανότητα» το ενδεχόμενο το κινεζικό μπαλόνι αρχικά να εστάλη για να συγκεντρώσει δεδομένα έξω από τα αμερικανικά σύνορα ή πολύ ψηλότερα και να έπαθε εντέλει κάποια βλάβη, όπως ακούστηκε.

Το να καταρριφθεί το μπαλόνι από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, κάνει σαφές ο Κιμ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων