Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ως βόμβα μεγατόνων έχει σκάσει στην διεθνή οικονομική κοινότητα ένα διεθνές δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το οποίο περιελάμβανε μία ροή από την Ισπανία προς την Κίνα. Πως διακινήθηκαν τα έσοδα προς τους ιθύνοντες. Και πως αντιμετωπίστηκε από τις αρχές το σκάνδαλο αυτό.
Όλα ξεκίνησαν την περίοδο 2009 – 2012, όταν διάφοροι ισχυροί κινέζοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στην Μαδρίτη άρχισαν να διοχετεύουν παρανόμως τα χρήματα τους, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό του 1,2 δις ευρώ, μέσω του υποκαταστήματος της κινεζικής Ιndustrial and Commerical Bank of China (ICBC), στην πατρίδα τους.
Τα έσοδά τους αυτά, που διακινήθηκαν μεταξύ Ισπανίας και Κίνας την περίοδο 2009 – 2012, βάσει των ερευνών που διενεργήθηκαν λίγα χρόνια αργότερα, φέρεται ότι ήταν προϊόν φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Βάσει των πρώτων πορισμάτων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα ποσά που διακινούσαν ήταν τόσο μεγάλα που πρόκειται να προκαλέσουν τεράστια ζημία στην ισπανική οικονομία.
Οι έρευνες
Οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν να διερευνούν εδώ και αρκετό καιρό, ενώ οι έρευνες μόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια. Φαίνεται μάλιστα πως η υπόθεση αυτή πιθανώς «ακουμπά» υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο υποκατάστημα της ICBC της Μαδρίτης, αλλά και στα κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία της τράπεζας στο Λουξεμβούργο.
Πέρυσι στις 17 Φεβρουαρίου η αστυνομία έκανε έφοδο στο υποκατάστημα του κινεζικού κολοσσού στην ισπανική πρωτεύουσα, προξενώντας σοβαρή αναστάτωση και στο Πεκίνο. Εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης ζήτησαν από τη Μαδρίτη να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαδικασίες, ειδάλλως θα διακυβεύονταν οι διμερείς σχέσεις.
Πάντως, ήδη από το 2013 η ICBC φέρεται να γνώριζε για τις εν εξελίξει έρευνες, οι οποίες συμπεριελάμβαναν και παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Είναι χαρακτηριστική μία από αυτές, την οποία έκανε ο Ζου Τζιαντζούν, υψηλόβαθμο στέλεχος του δικτύου «ξεπλύματος»: «Οι ισπανικές τράπεζες δεν δέχονται να διεκπεραιώσουν τις μεταφορές χρημάτων που τους ζητάμε, ενώ η ICBC το αναλαμβάνει».
Από ότι φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας, οι εσωτερικοί έλεγχοι της τράπεζας στις κινήσεις κεφαλαίων και τις άλλες συναλλαγές ήταν πολύ εύκαμπτοι. Πάντως, αν όντως αποδειχθεί ότι η τράπεζα είναι αναμεμειγμένη σε οικονομικό σκάνδαλο, τότε τίθεται εν αμφιβόλω το μέλλον της στην Ευρώπη, ενώ είναι ορατό πλέον το σενάριο η ΕΚΤ να πρέπει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της.
Πως ιδρύθηκε το ICBC στην Μαδρίτη
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, πήγαν στην Ισπανία πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες και επενδυτές, επειδή θεωρούσαν πως η χώρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά ιδρύθηκε και το υποκατάστημα της ICBC στη Μαδρίτη, καθώς και η κατασκευή του τεράστιου εμπορικού πάρκου «Κόμπο Καγιέχα», που βρίσκεται στα νότια προάστια της Μαδρίτης και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους για διακίνηση κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.
Πολλοί από τους Κινέζους εισαγωγείς εκεί δήλωναν ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας του κάθε κοντέινερ, το οποίο περιείχε προϊόντα. Εν συνεχεία, τα έσοδα που είχαν από την πώληση των μη δηλωθέντων αγαθών επιδίωκαν να τα αποκρύπτουν και φέρεται πως τα επέστρεφαν στην Κίνα μέσω της ICBC. Τα δίκτυα των εισαγωγέων μετατράπηκαν σε δίκτυα για «ξέπλυμα». Στην έφοδο του 2016 συνελήφθησαν επτά πρώην στελέχη της ICBC και δύο από τους βασικούς συντελεστές του κυκλώματος.