Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Ένα πακέτο με μπόνους που περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, μειωμένα δημοτικά τέλη και δυνατότητα αλλαγής χρήσεων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες που θα επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάστηκε και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τώρα απομένει η υπογραφή του από… σύσσωμο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο αλλά και να εφαρμοστεί, κάτι που πάντως θεωρείται δύσκολο καθώς απαιτεί μεγάλα κονδύλια που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο σχέδιο δεν γίνεται αναφορά στα κόστη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ γίνονται αναφορές για ανάγκη κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων. Πάντως, η πρώτη πιλοτική εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων που έγιναν στην Αθήνα το 2011 και συγκεκριμένα στις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο, τελικώς δεν φαίνεται να επέτυχαν παρά τα φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα που προέβλεπαν. Το σχέδιο χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές ως γενικόλογο και θα πρέπει να εξειδικευτεί.
Οι περιοχές που πριμοδοτούνται τώρα ώστε να δεχτούν ξανά επιχειρήσεις και κατοίκους είναι αυτές που οριοθετούνται από τη γραμμή Εμπορικό Τρίγωνο – Κουμουνδούρου – Ψυρρή, Πλατεία Βάθη – Μεταξουργείο – Κεραμεικός, Μουσείο – Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας – Πλατεία Αττικής – Άγιος Παύλος.
Σε αυτές τις περιοχές προβλέπονται και εκτεταμένα έργα αναπλάσεων. Στο ΣΟΑΠ προβλέπεται η ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας που ούτως ή άλλως προβλέπεται να αναπλαστεί στο πλαίσιο του έργου πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, του προαύλιου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου, του χώρου μεταξύ Ακαδημίας Αθηνών και Πανεπιστημίου Αθηνών (Πλ. Κωστή Παλαμά) και του προαύλιου χώρου του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας.
Ακολουθούν οι πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Βικτωρίας, Βάθη, Αγίου Παύλου, Ακαδημίας Πλάτωνος, Εξαρχείων, Θεάτρου (και η Πλατεία Ξούθου), η Ανάπλαση της Πλατείας Αρχηγέτιδας και της μικρής πλατείας Θησείου απέναντι από τον σταθμό ΗΣΑΠ, η Πλατεία Μητροπόλεως και η Πλατεία Κολωνακίου.
Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία πλατειών σε μη απαλλοτριωμένους χώρους εντός της περιοχής του ΣΟΑΠ, όπως ο χώρος μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μιχ. Βόδα και Ακακίου.