Αυτό το καλοκαίρι η Πάρος ταυτίσθηκε με ένα κίνημα που ξαφνικά έφερε τα πάνω κάτω στο νησί ενώ η φήμη του ξεπέρασε όχι μόνο τα υδάτινα σύνορα των Κυκλάδων αλλά συζητήθηκε από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για την κίνηση πολιτών για ελεύθερες παραλίες που κατόρθωσε να απελευθερώσει πολλές αμμουδιές του νησιού από παράνομα και ογκώδη ομπρελοκαθίσματα, να προκαλέσει παρέμβαση Εισαγγελέα, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι και να κινητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες αρχές.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα ολοκληρωμένο Video – έρευνα που περιγράφει με εικόνα και ήχο ολόκληρη τη δράση του δυναμικού κινήματος στην Πάρο από την αρχή μέχρι την τελευταία εκδήλωση. Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο δημοσιογράφος του Πρακτορείου Γιώργος Κουβαράς, ο οποίος κατέγραψε συνελεύσεις, δράσεις και μίλησε με τους πρωταγωνιστές .
Η συνέλευση
Την Τετάρτη 30 Αυγούστου, το απόγευμα, το παραδοσιακό κτίριο του πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος στην Παροικιά της Πάρου γεμίζει από κόσμο κάθε ηλικίας. Η θερινή σεζόν στο νησί τελειώνει και η μαζική πλέον κίνηση Πολιτών για ελεύθερες παραλίες πραγματοποιεί γενική συνέλευση για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Κανείς δεν περίμενε ότι οι κινητοποιήσεις τους θα ξεπερνούσαν τα υδάτινα σύνορα της Πάρου, θα γεννούσε νέα κινήματα και σε άλλα νησιά ή ότι θα έπαιρνε τόσο μεγάλες διαστάσεις προβολή και εκτός Ελλάδας.
Ο Χρήστος Γεωργούσης είναι εκπαιδευτικός, δίδαξε χρόνια στην Πάρο γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Λεύκες και είναι η ψυχή της κίνησης πολιτών. Είναι ο άνθρωπος που για το σύνταγμα και τη νομιμότητα δεν δίστασε ποτέ να συγκρουσθεί. Τον ρωτάμε πόσο αυθόρμητη ήταν αυτή η κίνηση.
«Η Πάρος έχει ένα κίνημα πολιτών από το 1976. Από τότε που ιδρύθηκε ο Αρχίλοχος. Είχε τα πολιτιστικά, είχε τα οικολογικά, είχε την καθημερινή πολιτική πρακτική, είχε τα μουσικά, είχε όμως και αυτή τη δημοκρατική ευαισθησία να θέλει να έχει τους πολίτες κοντά. Επομένως σε κάθε περίπτωση που ήταν ανάγκη έκανε Συνελεύσεις. Αυτά τα ονομάσαμε “ελεύθερο Βήμα”. Ερχόταν πολύς κόσμος καθώς είχαν εθιστεί στο να θέτουν ζητήματα λακωνικά και μέσα σε πέντε λεπτά να λένε αυτό που θέλουν να πουν. Ήταν σχολείο που θήτευσα και εγώ. Υπήρχε συνεπώς η κίνηση πολιτών .»
Μεγάλα συμφέροντα
Με αφορμή το έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και τη δραστηριότητα του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου στην Μύκονο, λέει ο κ. Γεωργούσης με την πρώτη κίνηση που κάναμε «πήρε φωτιά το κίνημα. Ο κόσμος αισθάνθηκε αυτή την κατάσταση αισθάνθηκε ότι είχε βάλει για πολύ χρόνο την αγωνιστικότητα κατά μέρος και οι πολίτες αντέδρασαν. Αντέδρασαν σε μια απαράδεκτη κατάσταση στην αυθάδεια και στην καταπάτηση των ακτών και την καταστροφή των ακτών»
Τον ρωτάμε αν πίσω από τη χαώδη κατάσταση της ανομίας που επικρατεί στην Πάρο κρύβονται μεγάλα συμφέροντα.
«Είναι κατάληψη του δημόσιου χώρου που ανήκει στον πολίτη. Από πίσω το καταλαβαίνουμε, είναι πολύ μεγάλα τα οικονομικά συμφέροντα καθώς όλοι αυτοί από το τίποτα εμπορεύονται χώρο που σου ανήκει» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργούσης.
«Ξαφνικά έτσι αδειάζει ένα φορτηγό, με 200 πολυθρόνες και τις βάζει στην παραλία. Και κάνει εμπόριο. Με τίποτα δεν υπάρχει καμία επένδυση εκεί. Υπάρχει μόνο η αγορά των ομπρελών και των καθισμάτων αυτών».
Το ιστορικό
Τo εναρκτήριο λάκτισμα για τις κινητοποιήσεις ξεκινά μέσα στον Ιούλιο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα από τη δημοφιλή παραλία μικρή Σάντα Μαρία.
Ο οικονομολόγος και δραστήριο μέλος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες κ. Σταύρος Στέλλας μας λέει ότι επιλέχθηκε αυτή η παραλία «με την λογική να πάμε σε μία περιοχή όπου θα είναι 100% παράνομη η κατάληψη της παραλίας έτσι ώστε να μην έχουμε συζητήσεις του τύπου “είμαι λίγο παράνομος ή περισσότερο”. Εκεί βέβαια είχαμε και φαινόμενα όπως ένας από τους εκμεταλλευτές δήλωσε ότι “το ξέρω ότι είμαι παράνομος, στείλτε την αστυνομία να με πιάσει”. Ε πήγε η αστυνομία σε λίγες ημέρες και τον συνέλαβε με τη διαδικασία του αυτόφωρου».
Η αλήθεια είναι ότι η διάσταση που πήρε το θέμα προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων με βασικότερα την παρέμβαση εισαγγελέα και δόθηκαν κυβερνητικές εντολές για περισσότερους ελέγχους .
Οι εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών θεωρούν ότι ο Δήμος Πάρου δεν ήταν στο πλευρό τους, κάτι που το αρνείται ο δήμαρχος Μάρκος Κώβαίος.
«’Το κράτος αντέδρασε άμεσα, ο Εισαγγελέας ήρθε στο νησί μας κινητοποιήθηκε η αστυνομία και εμείς με τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες που μας δίνει το κράτος μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε και κάνουμε κάθε φορά ό,τι μπορούμε ώστε να υπάρχει νομιμότητα. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας και της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες μας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωβαίος.
Όπως αποφάσισε η ΓΣ η τελευταία δράση πραγματοποιήθηκε σε κεντρική πλατεία στην Παροικία με πορεία στον παραλιακό δρόμο και τη συμμετοχή της χορωδίας του Αρχίλοχου.
Η κίνηση πολιτών έδωσε ραντεβού για τις επόμενες δράσεις και πέρα από τις παραλίες, στο στόχαστρο θα μπει η καταπάτηση του αιγιαλού από παράνομα κτίσματα, η ηχορύπανση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και να τεθεί τέρμα σε αυθαίρετες βίλες όπου μπράβοι -όπως καταγγέλλεται- εμποδίζουν τον κόσμο να έχει πρόσβαση σε παραλίες που τις έχουν κάνει ιδιωτικές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ