Στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο Τετάρτη στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές, οι οποίοι, πάντως, δέχονται νέα μηνύματα για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Οι αγορές δεν θα πρέπει να υπολογίζουν ότι η περίοδος αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.
«Έχουμε ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουμε και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό» είπε ο Λετονός αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό «είναι μακριά από το να κερδηθεί και υπάρχει αρκετό έδαφος να καλυφθεί».
Οι αναλυτές βλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο ανώτατο όριο του 3,75% τον Ιούλιο.
Υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,42%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 1,01%, στη Μαδρίτη απώλειες 0,72%, το Μιλάνο κινείται χαμηλότερα κατά 0,68% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι μειωμένος σε ποσοστό 0,55%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 78 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.123,20 μονάδες παρουσιάζοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,12%.
Ομόλογα
Με μικρές μεταβολές κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,30%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 bps στο 4,26% και του 10ετούς ελληνικού ανέρχεται στο 4,07% παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης που είχαν τροφοδοτήσει οι ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχοντας υποχωρήσει, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, κατά 8%, ανέκαμψαν χθες αλλά σήμερα επανήλθαν σε καθοδική πορεία.
Οι αναλυτές αποδίδουν την τελευταία πτωτική κίνηση σε δύο παράγοντες: στα στοιχεία για την πορεία της Κινεζικής οικονομίας (εισαγωγές και εξαγωγές) τον Απρίλιο, που τροφοδοτούν εκ νέου ανησυχίες για την ανάκαμψη της χώρας και τη ζήτηση για ενέργεια φέτος, και στις επιφυλάξεις της αγοράς εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,10%, στα 72,35 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με απώλειες 1,05%, βρίσκεται στα $76,20.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανακάμπτει έναντι του ευρώ, ενώ διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το γεν και την βρετανική λίρα. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0974 δολ./ευρώ.