Τέλος στην οδυνηρή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης βάζει και τυπικά η Κύπρος, καθώς τέσσερα και πλέον χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων που αποφάσισε το Eurogroup το Μάρτιο του 2013, προωθείται η δημιουργία Ταμείου με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων.
Η πρόταση για το Ταμείο θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και αποτελεί κίνηση ουσίας αλλά και υψηλού συμβολισμού από την πλευρά του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Επί της ουσίας πρόκειται για «κίνηση ματ» που θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές τον Ιανουάριο του 2018. Άλλωστε οι θεαματικές πολιτικές προσαρμογής από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη δεν μπορούν να μην προκαλέσουν αναπόφευκτες συγκρίσεις με το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου για Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αποζημίωσης και Κοινωνικής Συνοχής, αυτό θα προβλέπει:
- τη χρηματοδότηση ή την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία,
- σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που απώλεσαν καταθέσεις πέραν των πρώτων 100.000 ευρώ,
- αποζημίωση των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου των οποίων οι καταθέσεις μετετράπησαν σε μετοχικό κεφάλαιο,
- αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων των πιο πάνω τραπεζικών ιδρυμάτων και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων κατά την 25η Μαρτίου 2013.
Έπειτα από πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Άγγελου Βότση, θα εξεταστεί και η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των διαφόρων κατηγοριών πολιτών, των οποίων τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοοικονομικού τομέα και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.
Το Ταμείο, που αναμένεται να δημιουργηθεί θα έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια, ώστε να αποκατασταθούν σταδιακά οι πληγέντες, χωρίς, όμως, να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, ενώ θα «εφοδιαστεί» με κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το τελικό ύψος του ποσού να διαφέρουν.