Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφοράστον πολιτικό χαρακτήρα και τη μακρά του πορεία στην πολιτική ζωή της χώρας, τονίζοντας πως ο πατέρας δεν έψαξε ποτέ τη δημοφιλία, αλλά επιζητούσε το σεβασμό, τον οποίο κέρδισε. Πιο συγκεκριμένα, είπε: ‘Ο χρόνος είναι απόλυτος κριτής. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα. Ήθελε όμως την αναγνώριση. Επεδίωκε πάντα τη σύνθεση και τη μετριοπάθεια. Πίστευε πως το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Ηγέτης είναι αυτός που βλέπει μακριά, που διακρίνει το ουσιώδες και κρίσιμο’.
Αναφερόμενος στις 824 φορές που είχε μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, έδωσε μεγάλη βάση στην μακροχρόνια καριέρα του πατέρα του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και είπε: ‘Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές. Η συμβουλή του στους νεότερους βουλευτές ήταν πολύ απλή. Να ακούτε όλους τους ομιλητές, να έρχεστε όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε. Όλο και κάτι θα μάθετε… Εξέφραζε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού.Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Ο ίδιος όμως είχε μέσα του ένα μέταλλο. Οδήγησε τη ΝΔ σε 3 συνεχόμενες εκλογικές νίκες με 47%. Χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύεις που ήξερε πως δεν μπορούσε να τηρήσει. Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του αυριανισμού. Το αισθητήριό του ήταν πάντα να αντισταθεί και όχι να τροφοδοτήσει την ένταση’.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις μεγάλες πολιτικές νίκες του πατέρα του, όταν ανέλαβε τη χώρα σε κρίσιμη κατάσταση. Οι νίκες αυτές αφορούσαν την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο: ‘Στις μεταρρυθμίσεις έγινε επανάσταση. Αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε, όλα τα μεγάλα έργα, από το μετρό, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Εγνατία μέχρι Αττική Οδό, όλα αυτά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τού έδωσε 20 χρόνια ζωής. Η κοινωνία δεν ήταν τότε έτοιμη. Το έδαφος όμως οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Μητσοτάκη συνεχίστηκαν’.
Ο γιος του εκκλιπόντος ανέφερε πως ο πατέρας του ήταν ενάντια σε οποιοδήποτε είδος πολιτικής χυδαιότητας και ότι προειδοποιούσε για την κρίση από πολλά χρόνια πριν και πως τον κατηγορούσαν ότι ήταν κυνικός. Ο ίδιος απαντά για τον πατέρα του: ‘Δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί, όπως έλεγε, να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε’.