Το τελευταίο διάστημα έβλεπαν καθημερινά το φως καταγγελίες για τιμωρίες σε παιδιά ακόμη και από μικρές ηλικίες. Όπως αποκαλύπτεται αυτό μάλλον δεν αποτελούσε πρωτοβουλία από συγκεκριμένους παιδαγωγούς αλλά υπήρχε στην Κιβωτό ένας «οδηγός» για το πως έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα… άτακτα παιδιά
Τρέχουν οι εξελίξεις με την Κιβωτό του Κόσμου, καθώς μετά το «τσουνάμι» καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούσαν στις Δομές της Κιβωτό, ο πατέρας Αντώνιος περνά στην αντεπίθεση.
Το τελευταίο διάστημα έβλεπαν καθημερινά το φως καταγγελίες για τιμωρίες σε παιδιά ακόμη και από μικρές ηλικίες. Όπως αποκαλύπτεται αυτό μάλλον δεν αποτελούσε πρωτοβουλία από συγκεκριμένους παιδαγωγούς αλλά υπήρχε στην Κιβωτό ένας «οδηγός» για το πως έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα… άτακτα παιδιά.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι παιδαγωγοί της «Κιβωτού» έπαιρναν στα χέρια τους ένα έγγραφο στο οποίο περιγράφεται πώς θα αντιμετωπίζεται η παραβατική συμπεριφορά των τροφίμων.
Σε αυτό, αρχικά περιγραφόταν η «γραμμή» που έπρεπε να ακολουθηθεί από τους παιδαγωγούς, αναφέροντας:
«Η Κιβωτός του Κόσμου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη, χάρη στον ιδρυτή της, πατέρα Αντώνιο, με τον πνευματικό τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό όλοι οι παιδαγωγοί να ακολουθούν τη γραμμή της Κιβωτού απέναντι στα παιδιά, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις».
Ένα από τα ξεχωριστά κεφάλαια στα έντυπα οδηγιών είχε τίτλο «Συνέπειες» και περιέγραφε τι έπρεπε να κάνουν οι παιδαγωγοί όταν τα παιδιά παρεκτρέπονταν:
Η απομόνωση σε μια… γωνιά
«Σε μικρές συνέπειες το παιδί θα απομονώνεται σε μια γωνιά προκειμένου να σκεφτεί το λάθος του, να ζητήσει συγνώμη και να το διορθώσει. Σύμφωνα με την ηλικία του κάθεται και τα ανάλογα λεπτά (5 ετών=5 λεπτά). Σε μεγαλύτερες συνέπειες το παιδί θα στερηθεί κάτι που του αρέσει (δραστηριότητα, παιχνίδι) ή θα διορθώσει το λάθος του με κάποιες εργασίες»
Στη συνέχεια, διευκρινίζεται ότι τα παιδιά είναι αυτά που αποφασίζουν την… ποινή τους:
«Ουσιαστικά δεν είναι ο παιδαγωγός αυτός που βάζει την συνέπεια, αλλά το ίδιο το παιδί στον εαυτό του. Όταν το παιδί γνωρίζει, μέσα από τα όρια που οι παιδαγωγοί βάζουν, ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι και επιλέγει τη λάθος συμπεριφορά, γνωρίζοντας τις συνέπειες, είναι σαν να τη διαλέγει το ίδιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος, με τη μοναδική συνέντευξη που έδωσε μετά τις καταγγελίες, είχε αναφέρει στις 18 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ:
«Τα παιδιά που δεν έχουν όρια, παιδιά που προέρχονται από πάρα πολύ δύσκολες οικογένειες και πολλές φορές συγκρουόμαστε για να τα βοηθήσουμε, να πάνε στο σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους, να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι σε πράγματα που δεν αρμόζουν».
Σε τρία επίπεδα οι έρευνες
Εν τω μεταξύ, σε τρία διαφορετικά επίπεδα εξελίσσεται η έρευνα των ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» και την δικαστική συντάκτρια Μίνα Μουστάκα, περισσότερες από 12 καταθέσεις μαρτύρων περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι δύο εισαγγελείς ανηλίκωνμ Κατερίνα Κοπελάκη και Κυριακή-Δάφνη Τσίχλη, οι οποίες διενεργούν την ποινική προκαταρκτική εξέταση, εστιάζοντας στη διερεύνηση καταγγελιών πρώην εργαζομένων και φιλοξενουμένων της δομής για σεξουαλική κακοποίηση και τιμωρητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτές ενδεχομένως στοιχειοθετούν τις αξιόποινες πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμου (πλημμέλημα).
Προς το παρόν, πάντως, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο ένας μάρτυρας έχει μιλήσει για σεξουαλική κακοποίηση (σ.σ. ο 19χρονος), κατονομάζοντας συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, δηλαδή τον πατέρα Αντώνιο. Μία καταγγελία, που επιβεβαιώνεται από έναν φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος επίσης έχει καταθέσει στις Αρχές.
Οι αποφάσεις για τις διώξεις
Τα ευρήματα που θα συγκεντρώσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, σχετικά με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων σε βάρος των τεσσάρων προσώπων που βρίσκονται στο κάδρο της έρευνας αυτής.
Στόχος της Δικαιοσύνης είναι το ταχύτερο δυνατό, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα ελεγχόμενων και παθόντων, να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, υπό την αναγκαία πάντα προϋπόθεση οι αξιόποινες πράξεις να παραμένουν ακόμα «ζωντανές» και να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιάννης Σέβης, έχει στα χέρια του τη δικογραφία με τα ευρήματα της Οικονομικής Αστυνομίας, ξεκινώντας επί της ουσίας τη δεύτερη κατά σειρά έρευνα για τη διαπίστωση της τέλεσης τυχόν οικονομικών αδικημάτων από συγκεκριμένα πρόσωπα στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Το τρίτο επίπεδο των ερευνών αφορά στους ελέγχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η οποία διά του επικεφαλής της, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, έχει προχωρήσει ήδη σε προσωρινή δέσμευση προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και επενδυτικών προϊόντων του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, για την οποία διενεργείται αυτοτελής έλεγχος στο πόθεν έσχες που είχε υποχρέωση να υποβάλει, λόγω της θέσης της στην «Κιβωτό».
Σε περίπτωση που η Αρχή εντοπίσει ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, το πόρισμά της θα διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, σηματοδοτώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.