Στον προθάλαμο του ανακριτή βρίσκεται ο πατήρ Αντώνιος και 7 ακόμη εργαζόμενοι της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», καθώς το επόμενο δεκαήμερο αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα σκέλη της υπόθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία της Αθήνας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την άσκηση διώξεων εις βάρος του επικεφαλής της οργάνωσης και 7 συνεργατών του για το σκέλος που αφορά σε κακοποιήσεις εντός των δομών της «Κιβωτού», ενώ την ίδια ώρα ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης, που χειρίζεται το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, αναμένεται να καλέσει τουλάχιστον 4 πρόσωπα σε ανωμοτί εξηγήσεις.
Η έρευνα από τις δύο εισαγγελείς Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή ολοκληρώθηκε με ελαφρά καθυστέρηση, καθώς μετά τις εξηγήσεις που παρείχαν ο πατήρ Αντώνιος και οι υπάλληλοι της δομής, κάποιοι εκ των υπόπτων πρότειναν μάρτυρες υπερασπίσεώς τους. Η λήψη των πολύωρων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μαρτυρικών καταθέσεων καθυστέρησε την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία πέρασε στα χέρια άλλου εισαγγελέα.
Πρόκειται για την Αγγελική Τριανταφύλλου, η οποία μελετά το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης για να αποφασίσει σχετικά με την άσκηση διώξεων ή μη. Η έρευνα διαβιβάστηκε, αφού -αν και αρχικά διεξήχθη από εισαγγελείς ανηλίκων λόγω της ηλικίας των καταγγελλόντων- όλοι οι ύποπτοι είναι ενήλικες. Πλέον, η τελική κρίση για την άσκηση διώξεων ανήκει στην κ. Τριανταφύλλου, η οποία, αν προχωρήσει στην άσκηση διώξεων, θα καταστήσει επίσημα κατηγορούμενο τον πατέρα Αντώνιο και θα τον οδηγήσει σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα τον καλέσει σε απολογία, από την οποία θα κριθεί και η προσωρινή του κράτηση.
Οι κατηγορίες
Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία έχει καταστήσει 8 πρόσωπα ως υπόπτους για την υπόθεση, ενώ εκτός από τον πατέρα Αντώνιο ερευνώνται ένα πρόσωπο από τη δομή της Αθήνας, ένα ζευγάρι από δομή στα Γιάννενα και τέσσερα πρόσωπα από δομές σε Χίο και Βόλο. Ο ιερέας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροήν, αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες αδυνάμων. Για το κακούργημα βρέθηκε στο… μικροσκόπιο της έρευνας έπειτα από καταγγελίες δύο αγοριών, ενώ λίγο καιρό αργότερα προστέθηκαν στη δικογραφία καταθέσεις που τον τοποθετούν μπροστά σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης ανηλίκων εντός της δομής.
Πάντως, πριν από λίγες εβδομάδες ο πατήρ Αντώνιος έδωσε τη δική του εκδοχή μέσω του υπομνήματός του, κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση που επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της “Κιβωτού”». Ο ίδιος άφησε αιχμές για σκοπιμότητες και χαρακτήρισε ψευδείς τις δύο καταγγελίες εις βάρος του. «Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, ύστερα από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της “Κιβωτού”, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, φορείς και Μέσα. Δύο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης (!!!)», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Στα χέρια του εισαγγελέα το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας
Το δεύτερο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο ιερέας αφορά στην έρευνα των οικονομικών της οργάνωσης, με τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη, που χειρίζεται την υπόθεση, να μελετά αυτές τις ημέρες το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας. Πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρουν ότι ο εισαγγελικός λειτουργός βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αποστολή κλήσεων σε 11 πρόσωπα προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με εισαγγελική παραγγελία η Οικονομική Αστυνομία έχει κληθεί να διερευνήσει τα πάντα γύρω από τα οικονομικά της «Κιβωτού», ενώ είχε δοθεί εντολή για φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία, διαχειριστικό έλεγχο και έρευνα για το εάν έχουν δοθεί στην «Κιβωτό» πάσης φύσεως επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπλέον, είχε διαταχθεί το άνοιγμα εταιρικών λογαριασμών για την τελευταία πενταετία, αλλά και των λογαριασμών έντεκα φυσικών προσώπων στα οποία περιλαμβάνονται ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη της διοίκησης της «Κιβωτού».
«Καταπέλτης»
Το επίμαχο πόρισμα, το οποίο είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, έφτασε στα χέρια του κ. Σέβη το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ήταν «καταπέλτης» για τους υπεύθυνους της οργάνωσης. Από την έρευνα των ελεγκτών προέκυψαν δαπάνες που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ με ενδείξεις «αόρατων» προμηθειών, αγορών, κατασκευών και εργασιών, ενώ φέρεται να δόθηκαν χρήματα με άγνωστη πηγή προέλευσης για ενέργειες που είτε δεν έγιναν είτε δεν τελείωσαν.
Για παράδειγμα, τα παραδοσιακά σπίτια κοντά στη Λίμνη των Ιωαννίνων που αγοράστηκαν το 2015 -εν μέσω capital controls- αποκτήθηκαν με σακούλες που περιείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά. Αντίστοιχα, για την ανοικοδόμηση και την ανακατασκευή των κτισμάτων φέρεται να δόθηκαν ακόμη 250.000 ευρώ, επίσης σε σακούλες με μετρητά, και, όπως προέκυψε κατά την έρευνα, η συγκεκριμένη δαπάνη δεν καλύφθηκε μέσω εκταμίευσης από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό του πατρός Αντωνίου, της πρεσβυτέρας, μελών του διοικητικού συμβουλίου ή της ΜΚΟ και δεν δικαιολογείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή η προέλευση χρημάτων.
Συνολικά, φέρεται να έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 10 μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, οικονομικού τιμήματος που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ και αφορούν αρκετές δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Για τις περισσότερες από αυτές τις δαπάνες εμφανίζονται ενδείξεις ότι τα χρήματα δόθηκαν, αλλά οι αγορές, οι κατασκευές ή οι εργασίες είτε δεν έχουν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Μάλιστα, κατά τους ελεγκτές υπάρχουν ενδείξεις υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν.