Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και στα περιουσιακά στοιχεία 15 στελεχών της οργάνωσης διενεργούν οι αρχές, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι μαρτυρίες για κακοποίηση των παιδιών και ασέλγεια. Το πρωί, η Εισαγγελία του Βόλου διέταξε τρίτη έρευνα για τις καταγγελίες από πρώην τρόφιμους της δομής στο Διμήνι.
Στο θέμα της Κιβωτού αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «πρώτο μέλημα είναι τα παιδιά να είναι ασφαλή». Επισήμανε επίσης ότι το καλύτερο για τα παιδιά είναι να φεύγουν από τις δομές και να πηγαίνουν σε κάποια οικογένεια είτε με υιοθεσία είτε με αναδοχή και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. «Και πρέπει να πω ότι αυτή ήταν πολιτική και της προηγούμενης κυβέρνησης», πρόσθεσε.
H μητέρα του 19χρονου, με τις καταγγελίες του οποίου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την «Κιβωτό του κόσμου», μίλησε στην ΕΡΤ για όσα η ίδια είχε αντιληφθεί ότι βίωνε το παιδί της.
«Το σπίτι πάνω στην Κιβωτό είναι οροφοδιαμέρισμα. Εγώ ξύπναγα το παιδί μου για να του πάει πρωϊνό, του πατέρα, στις 7 το πρωί. Η γυναίκα του δεν ήταν υποψιασμένη; Τι ήταν το δουλάκι του ο γιος μου; Tου έλεγα: Γιατί του πας πρωινό παιδί μου;» καταγγέλλει προσθέτοντας πως από την αρχή ήθελε να επέμβει, αλλά ο γιός της δεν την άφηνε. «Θα τον πάρω τηλέφωνο, θα γίνει της …. Δεν με άφηνε. Έλεγε “μαμά, σε παρακαλώ μην”. Το παιδί δεν ξέρετε τι έχει τραβήξει. Ένα είναι το σίγουρο και θα αποδειχθεί. Ότι τράβηξε τα πάνδεινα εκεί πέρα»
Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων λαμβάνουν καταθέσεις υπό άκρα μυστικότητα. Μέχρι στιγμής στον φάκελο της εισαγγελικής έρευνας, εκτός από την κατάθεση του 19χρονου που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, βρίσκονται και καταθέσεις από πρόσωπα κλειδιά, οι οποίες μιλούν για τρεις ακόμα περιπτώσεις ανηλίκων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.
Οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά να μιλήσουν, ενώ οι Εισαγγελείς πριν συντάξουν οποιοδήποτε κατηγορητήριο, αναμένουν αν θα προκύψει άλλη επίσημη κατάθεση θύματος.
Πρώην εργαζόμενος της Κιβωτού, μίλησε στην ΕΡΤ για όσα είδε στον χώρο του ιδρύματος, στο διάστημα των 20 ημερών που βρέθηκε εκεί.
«Από την πρώτη εβδομάδα διαπίστωσα ότι όλα όσα λέγονται σήμερα είναι αλήθεια. Αυστηρές τιμωρίες, καμία οργάνωση, άνθρωποι που ήταν προϊστάμενοι χωρίς καμία ειδίκευση, τους ονομάζανε παιδαγωγούς και ήταν 19χρονα. Υποπτεύθηκα κακοποιήσεις, για σωματικές κακοποιήσεις δεν το συζητάω, συνέβαινε και μεταξύ των παιδιών και από παιδαγωγούς, γιατί δεν υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό, δεν ασχολούταν κανείς με τα παιδιά και γίνονταν αγρίμια» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ.
Ο πατήρ Αντώνιος, μιλώντας σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του, αρνήθηκε κάθε κατηγορία. «Καμία ασέλγεια δεν υπάρχει σε κανένα παιδί. Θα απαντήσω σε όλα. Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο φως. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είπε.
«Ξεσκονίζουν» τα οικονομικά στοιχεία του Ιδρύματος
Έρευνα διεξάγεται και για την οικονομική διαχείριση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία του οργανισμού. Η οικονομική αστυνομία αλληλογραφεί με τις τράπεζες προκειμένου να εντοπίσει τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία τα μέλη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων της Κιβωτού, διατηρούσαν λογαριασμούς. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 15 πρόσωπα τα οποία θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προς αυτά ροή χρήματος από τα ταμεία του ιδρύματος.
«Υπάρχει έρευνα σε βάρος του ιερωμένου που είναι στην κιβωτό και πιστεύω θα υπάρξουν εξελίξεις από την πλευρά της δικαστικής έρευνας. Η αστυνομία έχει παραδώσει στην εισαγγελική αρχή, αλλά ταυτόχρονα η οικονομική αστυνομία διεξάγει την αυτοτελή δική της ποινική έρευνα και τα πορίσματά της επίσης θα παραδοθούν στις εισαγγελικές αρχές. Όλη η αλήθεια θα έρθει στο φως» ανάφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Άντρες της ασφάλειας πήραν μαζί τους πέντε σακούλες με έγγραφα από την δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων και παρουσία δικαστικού λειτουργού έκαναν φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι από το 2014 μέχρι σήμερα στα ταμεία της οργάνωσης έμπαιναν 5-6 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ ερωτηματικά προκαλεί μίνι σκουπιδότοπος με ρούχα που φέρεται να προέρχονταν από δωρεές στην δομή.
Στη δομή της Καλαμάτας συνελήφθη η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του ιδρύματος, μετά τον εντοπισμό περιστρόφου σε κλειδωμένο συρτάρι. Με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη.
Σε κάδους ανακύκλωσης κοντά στο παράρτημα της Καλαμάτας βρέθηκαν σκισμένα τιμολόγια και άλλα έγγραφα.