Νέος οδικός χάρτης για τον φόρο μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Το σενάριο για ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Ξεκινά αξιολόγηση-εξπρές για 770 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.
Νέο χρονοδιάγραμμα προσαρμογής των αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ένατης αξιολόγησης φέρνει η επέκταση των lockdown και της αβεβαιότητας αναφορικά με τον χρόνο εξόδου από το τούνελ της πανδημίας.
Οικονομικό επιτελείο και εκπρόσωποι των θεσμών, σε μια αξιολόγηση-εξπρές σήμερα και αύριο, αναμένεται να σφραγίσουν τις τελικές αποφάσεις, με το επικρατέστερο σενάριο να αναφέρει ότι δεν αλλάζει τίποτα στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Η νομοθεσία άλλωστε ορίζει πως ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν στην αρχή του κάθε έτους…
Στο τραπέζι έχει «πέσει» και μια συμπληρωματική πρόταση, η οποία αφορά την ένταξη των περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού από φέτος. Αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο, ο φορολογικός λογαριασμός για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με τιμές αγροτεμαχίου, θα έκανε άλμα εις ύψος, εισφέροντας πρόσθετους πόρους στον προϋπολογισμό, σε μία συγκυρία όπου το ταμείο των μέτρων στήριξης παραμένει ανοιχτό και μέχρι νεωτέρας στα 14 δισ. ευρώ.
Στην έκθεση των θεσμών για την ένατη αξιολόγηση, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών αναφερόταν πως θα γίνει έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου. Η συμφωνία αυτή όμως είχε γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα φτάναμε στο Πάσχα για μία ακόμα χρονιά με εκτενή περιοριστικά μέτρα και στις μετακινήσεις και στη λειτουργία της οικονομίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η εφαρμογή των νέων τιμών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ μεταφέρεται για το 2022, όπως και οι συνακόλουθα σχεδιαζόμενες μειώσεις στον φόρο, εξαιτίας του προβλεπόμενου δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει από την επέκταση του συστήματος σε 3.000 περιοχές. Η τελευταία αυτή πρόβλεψη όμως δεν αποκλείεται να έρθει από φέτος, δίνοντας ανάσα στο οικονομικό επιτελείο να στηρίξει περισσότερο τομείς της οικονομίας που έχουν ανάγκη, φορολογώντας έξτρα τα «χωράφια» της Μυκόνου…
«Δόση» 770 εκατ. ευρώ
Οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνουν σήμερα και αύριο και η έκθεση της δέκατης αξιολόγησης αναμένεται να δημοσιευθεί στις 26 Μαΐου. Εφόσον όλα εξελιχθούν χωρίς ανατροπές, στις 17 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 770 εκατ. ευρώ (κοντά στα 640 εκατ. ευρώ οι εισροές και περίπου 130 εκατ. ευρώ τα κέρδη από την αναβολή των επιτοκιακών επιβαρύνσεων).
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για μία ακόμα φορά φαίνεται να είναι οι καθυστερήσεις στη συρρίκνωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν αύξηση αντί για μείωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα ενώ το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί με κάθε τρόπο -επιστρατεύοντας συνταξιούχους και ιδιώτες- να μειώσει δραστικά τον όγκο των εκκρεμών συντάξεων (139.000 μόνο οι κύριες ).
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 365 εκατ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, με το δημόσιο να οφείλει σε ιδιώτες 2,295 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αυξήθηκαν από το 1,353 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 1,624 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, με παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρων στα 671 εκατ. ευρώ από 577 εκατ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.
Πηγή: Euro2day.gr