Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Κλειδώνει σήμερα, Παρασκευή, στο EuroWorking Group -και εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από την Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η λίστα ενδεχομένως να «οριστικοποιηθεί» στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group όπως άφησε να εννοηθεί χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που πρόσθεσε πως εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.
Σημαντικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα, τόσο της Ελλάδας όσο και των Βρυξελλών, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου.
Το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού από την 1/1/2016 τίθεται σε ισχύ η νέα οδηγία για το «bail in».( Κούρεμα Καταθέσεων)
Επιπλέον, η Αθήνα πρέπει να προωθήσει και μια δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση των 1 δις.
Η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη λίστα μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει το υπόλοιπο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν μέσα στον Οκτώβριο είναι του προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και η λήψη συμπληρωματικών μέτρων για το 2015.
Μεταξύ άλλων θα πρέπει να διευκρινιστούν:
1)Πόση θα είναι η αύξηση στη φορολογία των αγροτών
2)Ποιες θα είναι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά
3)Ποια θα είναι η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.
Επίσης, θα πρέπει:
4)Να προωθηθεί το μέτρο της άμεσης κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων
5)Να εξευρεθούν ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012
6)Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
7)Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές
8)Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή -και σε αυτή την περίπτωση- ισοδύναμων μέτρων.
Το ΔΝΤ στην “γωνία”
Δυσαρεστημένο σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φέρεται το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει μεν από τα μέσα Ιουλίου ψηφίσει μια σειρά από νόμους ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί η τελευταία βοήθεια, αλλά έχει εφαρμόσει μόνο ένα μέρος τους.
Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εσωτερική ανάλυσή του το ΔΝΤ τονίζει ότι τα 2\3 των μεταρρυθμίσεων περιμένουν ακόμη την εφαρμογή τους.
Συγκεκριμένα:
«Υπάρχει σημαντική ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Η αιτία για την καθυστέρηση ήταν οι νέες εκλογές. Οι παραλείψεις των Ελλήνων κάνουν άνω-κάτω το συνολικό χρονοδιάγραμμα του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί μόλις τον Δεκέμβριο», επισημαίνει το Spiegel, προσθέτει όμως ότι ως τότε θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον νέας χρηματοδοτικής ανάγκης, αν της τελειώσουν τα χρήματα.
«Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας των 26 δισεκατομμυρίων κανονικά δεν θα έπρεπε να εκταμιευθούν, λόγω της ελλιπούς μεταρρυθμιστικής προόδου, λέγεται στο ΔΝΤ. Οι συζητήσεις για πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα αναβάλλονται, λόγω της μεταρρυθμιστικής καθυστέρησης, προς το τέλος του χρόνου».
Επιπροσθέτως, είναι στα σχέδια της Κυβέρνηση να επιδιώξει μια συμφωνία για ο χρέος όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις σχετικά με τα δύσκολα μέτρα που έρχονται στο τραπέζι και που σίγουρα θα στερήσουν κάποιες μονάδες δημοφιλίας. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί και στην άλληπλευρά είναι πως η όποια ελάφρυνση τη Χρέους θα γίνει ύστερα από την πρώτη αξιολόγηση περί το τέλος του Οκτωβρη, και αφού έχουν περάσει με επιτυχία το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα τα επωνομαζόμενα “Stress Tests”.
Η επιτυχής ολοκλήρωση τις προαναφερόμενης διαδικασίας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη υλοποίηση των προαπαιτούμενων και ήδη συμφωνηθέντων μέτρων ( Ψήφιση Ιούλιος) θα μπορέσει να απομακρύνει από το παιχνίδι το Κούρεμα Καταθέσεων που όλοι ευχόμαστε να αποφευχθεί.
Και τονίζω την λέξη ” φοβόμαστε ” γιατί το πολιτικό κόστος πλέον θα έχει και χρηματική αποτίμηση πάνω στις πλάτες των καταθετών των ελληνικών τραπεζών, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εφόσον ή κυβέρνηση καταργήσει και στην πράξη τον πολύ σημαντικό κανόνα του παιχνιδιού την “τραπεζική πίστη”.
Ας μην ξεχνάμε ότι με την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου δεχθήκαμε να θέσουμε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και νομικά πλέον το λεγόμενo “Bail in” κάτι το οποίο μας δεσμεύει πως εάν συνεχιστεί ή καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας, τότε σίγουρα δεν θα καθυστερήσει εκ μέρους των δανειστών μας μια ενδεχόμενη τραπεζική υφαρπαγή των Καταθέσεων πάντοτε με νόμιμο τρόπο.