Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Κλείνει η αξιολόγηση, ανοιχτό το θέμα των κόκκινων δανείων

Στο ζήτημα των εκκρεμών προαπαιτούμενων κυβέρνηση και δανειστές υποχωρούν, μεταθέτοντας τα ακανθώδη ζητήματα για το Σεπτέμβριο.

Το θέμα που παραμένει ανοικτό, όμως, είναι αυτό των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, για το οποίο δεν αποσαφηνίστηκε εάν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση σήμερα ή θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα:

Για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου εξετάζεται λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αυτή ενδέχεται να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως η πώληση αυτών των δανείων θα θέσει σε εγρήγορση του δανειολήπτες τους.

HTML tutorial

Για το ΕΚΑΣ το θέμα διευθετήθηκε, καθώς αποφασίσθηκε η κατάργησή του να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2016, ώστε να μη ζητηθούν αναδρομικά. Ως αντάλλαγμα, όμως, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε το ΕΚΑΣ να σταματήσει να χορηγείται για όλους όχι την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά την 30η Ιουνίου 2019.

Συμφωνία επιτεύχθηκε σε όλα τα ζητήματα του ασφαλιστικού και συγκεκριμένα στις εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων, όπου οι δανειστές ζητούσαν να έχουν δικαίωμα έκπτωσης μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο.

Στο θέμα της ασφάλισης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος οι δανειστές ζητούσαν αυτή να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και να μην αναλαμβάνει το κόστος το Δημόσιο.

Στα ενεργειακά η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα πως έχει επέλθει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις για αυτά θα συνεχιστούν και σήμερα. Στο ζήτημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) οι θεσμοί φέρεται να έχουν ικανοποιηθεί από το εναλλακτικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το τι θα ισχύσει για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για δύο χρόνια και στο ύψος που αυτά θα διαμορφωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Από την παρέμβαση αυτή αναμένεται εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ. Στη βάση αυτή οι δανειστές θέλουν να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο το νέο μισθολόγιο για δικαστικούς λειτουργούς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά..

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων