Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η πιθανότητα μιας χερσαίας επίθεσης στην Υεμένη έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η Αίγυπτος δήλωσε την ετοιμότητά της να στείλει στρατεύματα στην εμπόλεμη χώρα «εάν κριθεί απαραίτητο», στον απόηχο των αεροπορικών επιδρομών που ξεκίνησε η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Άραβες αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η αεροπορική εκστρατεία – που ξεκίνησε αργά την Τετάρτη και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τα κράτη του Κόλπου, την Αίγυπτο και την Τουρκία – θα αποδυναμώσει τους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι.
Εντούτοις, ο ηγέτης των ανταρτών, Αμντουλμαλίκ αλ-Χούθι, δήλωσε ότι η Υεμένη θα είναι το «νεκροταφείο των εισβολέων» εάν η συμμαχία ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή και ζήτησε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που κηρύχθηκε ως παράνομη και απρόκλητη επίθεση.
Η εκστρατεία με το όνομα Επιχείρηση Αποφασιστική Καταιγίδα, απειλεί να πυροδοτήσει μια περιφερειακή αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και των αραβικών αντιπάλων του, οι οποίοι είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι από την αυξανόμενη επιρροή του στην Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο.
«Η Αίγυπτος έχει δηλώσει την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη της, καθώς και τη συμμετοχή της στη συμμαχία με αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, καθώς και χερσαίες δυνάμεις, εάν κριθεί σκόπιμο, υπό το πρίσμα της ιστορικής και ακλόνητης ευθύνης της Αιγύπτου απέναντι στην ασφάλεια του Κόλπου,» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σουκρί, σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αραβικής στο Σαρμ ελ-Σέιχ, την Πέμπτη.
Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της αιγυπτιακής ασφάλεια αλλά και τους στρατού δήλωσαν στο Associated Press ότι η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος θα ηγηθούν μιας χερσαίας επιχείρησης στην Υεμένη μετά από μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών με σκοπό να αποδυναμώσουν τους αντάρτες, λέγοντας ότι οι δυνάμεις θα εισέλθουν από ξηράς από τη Σαουδική Αραβία και δια θαλάσσης από την Ερυθρά Θάλασσα.
Δεν προσδιόρισαν τον αριθμό των στρατευμάτων, ή το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση, μόνο ότι αυτό θα γινόταν αφότου οι αεροπορικές επιδρομές αποδυναμώσουν τους αντάρτες. Είπαν ότι η επίθεση έχει ως στόχο να τους ωθήσει σε διαπραγματεύσεις για την κατανομή της εξουσίας.
Ο Χούθι, ο ηγέτης των επαναστατών, εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση στην τηλεόραση αργά την Πέμπτη, καλώντας όλους τους πολίτες της Υεμένης να κινητοποιηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια χερσαία εισβολή, ενώ επέκρινε την «ηλίθια επιθετικότητα», προφανώς από την επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ κάλεσε τις φατρίες της Υεμένης που εμπλέκονται στη σύγκρουση, σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί «η ολίσθηση σε περισσότερο χάος και καταστροφή» για τη χώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε έκκληση για μια «άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στην Υεμένη σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, σύμφωνα με δηλώσεις του Κρεμλίνου την Πέμπτη.
Το Ιράν, το οποίο έχει ευθυγραμμιστεί με τους Χούθι, αντιτάχθηκε σθεναρά στις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας, προτρέποντας την άμεση διακοπή τους.
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία ενεργοποίησε 100 μαχητικά αεροσκάφη και 150.000 στρατιώτες για την επιχείρηση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι al-Arabiya. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνέβαλαν επίσης με 30 μαχητικά αεροσκάφη, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν με 15 το καθένα, το Κατάρ με 10 και η Ιορδανία με 6.
Η Αίγυπτος παρέχει επίσης ναυτική υποστήριξη, με τη δέσμευση τεσσάρων πολεμικών πλοίων για να εξασφαλίσει τον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών του ναυτικού στη διώρυγα του Σουέζ στο Reuters. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι παρέχει «υλικοτεχνική υποστήριξη». Της επιχείρησης ηγείται ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο γιος του βασιλιά.
Σε μια συνέντευξη στο France 24, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας υπό την ηγεσία της συμμαχίας, λέγοντας ότι εξέταζε παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης. «Το Ιράν και οι τρομοκρατικές ομάδες πρέπει να αποσυρθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για ένα «σημαντικό αριθμό» θανάτων και τραυματισμών αμάχων μετά τις αεροπορικές επιδρομές.
Η κλιμάκωση στην Υεμένη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων Αραβικών ανησυχιών από την άνοδο του Ιράν, την αυξανόμενη επιρροή του στην Υεμένη και το Ιράκ, καθώς και τη στήριξή του στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και την απήχησή του στο Λίβανο, όπου υποστηρίζει την ισχυρή στρατιωτική και πολιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ.
Πηγές
Reuters
Associated Press
Guardian