Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγγος
Σε ανθρακικό ασβέστιο μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα οι αχινοί. Αυτό φιλοδοξούν να μιμηθούν και οι Βρετανοί ερευνητές για την ανάπτυξη ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και εξηγούν, στην επιστημονική επιθεώρηση Catalysis Science and Technology, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η φυσική ιδιότητα των αχινών ως όπλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πολλά οστρακοειδή, ανάμεσά τους τα μύδια, τα στρείδια αλλά και τα κοράλλια, μετατρέπουν, μέσα στον ωκεανό, διοξείδιο του άνθρακα σε ανθρακικό ασβέστιο (τη γνωστή κιμωλία) και το χρησιμοποιούν για να κατασκευάζουν το κέλυφός τους.
Οταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ μελέτησαν την περίπτωση των αχινών, εντόπισαν υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου στον εξωσκελετό τους. «Υστερα από αυτή την παρατήρηση τα πράγματα… απέκτησαν ενδιαφέρον», λέει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Λίντια Σίλερ, εξηγώντας ότι η ομάδα της «μιμήθηκε» τη μέθοδο των αχινών και διαπίστωσαν ότι προσθέτοντας τα νανοσωματίδια του νικελίου σε διάλυμα διοξειδίου του άνθρακα στο νερό, το νικέλιο απομάκρυνε εντελώς το CO2.
«Πρόκειται για ένα απλό σύστημα: διοχετεύουμε CO2 σε νερό με νανοσωματίδια νικελίου και παγιδεύουμε πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο θα παγιδεύαμε υπό άλλες συνθήκες. Επειτα το μετατρέπουμε εύκολα σε ανθρακικό ασβέστιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επιστημονικό πόρισμα.
H εφαρμογή της τεχνικής τους σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.