Τέσσερα μεγάλα ρεκόρ κλιματικής αλλαγής – συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θέρμανση και οξίνιση των ωκεανών – καταρρίφθηκαν το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος.
Η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο σαφείς και συνοπτικές παρουσιάσεις των προβλημάτων του πλανήτη μας, που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό.
Εκτός από αυτά τα τέσσερα μεγάλα ρεκόρ, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικών κυμάτων καύσωνα, πλημμυρών, ξηρασιών και τυφώνων – που σημειώθηκαν το 2021, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα τρόφιμα και την ασφάλεια του νερού.
«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας, σε δήλωση του.
Η έκθεση του WMO επιβεβαίωσε επίσης ότι τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2021 να είναι περίπου 1,11 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η έκθεση λέει ότι το pH της επιφάνειας του ωκεανού είναι τώρα πιθανό να είναι το χαμηλότερο των 26.000 ετών.
Μια τεράστια ποσότητα ανθρωπογενούς CO2 στην ατμόσφαιρα απορροφάτε από τους ωκεανούς. Οι εκπομπές αντιδρούν με το θαλασσινό νερό, καθιστώντας το πιο όξινο, απειλώντας τα οικοσυστήματα, την προστασία των ακτών και την επισιτιστική ασφάλεια.
Η μείωση του pH των ωκεανών δείχνει επίσης ότι οι θάλασσες χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν CO2 από την ατμόσφαιρα.
Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2021, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 4,5 χιλιοστά ετησίως μεταξύ 2013 και 2021, διπλάσιο από το ποσοστό μεταξύ 1993 και 2002.
Αυτά είναι κακά νέα για τους παράκτιους ανθρώπινους οικισμούς και αυξάνει την ευπάθεια στους τροπικούς κυκλώνες.
Οι επιστήμονες του κλίματος που σχολίασαν την έκθεση την περιέγραψαν ως «τρομακτική» και «ζοφερή», αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι κώδωνες του κινδύνου κρούουν εδώ και δεκαετίες.
Πάνω απ’ όλα, οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να εντείνουμε δραματικά τις προσπάθειές μας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την ταχεία διακοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μείωση της αποψίλωσης των δασών. Διαφορετικά, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα είναι ακόμη ισχυρότερος.