Ελπίδες σε χιλιάδες διαβητικούς σε όλο τον κόσμο που κινδυνεύουν με τύφλωση δίνουν Αυστραλοί επιστήμονες, καθώς οι πρώτες κλινικές δοκιμές που πραγματοποίησαν παγκοσμίως στέφθηκαν με επιτυχία.
Επιστήμονες του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) της Αυστραλίας ανέπτυξαν μία τεχνολογία η οποία εξετάζει τα μάτια των διαβητικών για την πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας – μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών που επηρεάζει έναν στους τρεις πάσχοντες και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης κυρίως στους διαβητικούς.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν υπάρξει θεραπεία, οι σημερινές όμως κλινικές δοκιμές διαρκούν έως και έξι εβδομάδες. Η νέα τεχνολογία που ανέπτυξε η ομάδα Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO) διαρκεί μόλις 30 λεπτά και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περιπτώσεων τύφλωσης.
« Τα τεστ αυτά θα επιτρέψουν σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη και όχι μόνο, να ζήσουν πιο μακρά και ποιοτική ζωή» δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστήμης της Αυστραλίας Αρθουρ Συνοδινός.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Γιόγκι Καναγκάσινγκαμ ο οποίος επινόησε το επιστημονικό αυτό τεστ, η έγκαιρη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι το κλειδί για την πρόληψη της τύφλωσης. Εφεξής ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί να κάνει αυτό το τέστ στον ασθενή και στην περίπτωση που διαγνωσθεί η εκφυλιστική αυτή νόσος, μπορεί να ξεκινήσει την προληπτική θεραπεία.
« Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που κινδύνευαν από αυτήν την πάθηση παραπέμπονταν σε έναν ειδικό για εξέταση περιμένοντας έξι εβδομάδες ή περισσότερο. Τώρα αυτό μπορεί να γίνει με μία 30λεπτή επίσκεψη σε έναν γενικό γιατρό» λέει ο Καναγκάσινγκαμ.