Γράφει η Ευτυχία Αλικάκου
Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται, βάσει των πρώτων μετρήσεων, ότι κατέρριψε τα ρεκόρ τηλεθέασης για προεδρικό ντιμπέιτ (έφτασε τους 80,9 εκατ. θεατές), αλλά αυτό είναι δευτερεύον: Στα 90 λεπτά που κύλησαν, η Χίλαρι Κλίντον σταδιακά αλλά πολύ στρατηγικά πολιόρκησε τον Ντόναλντ Τραμπ, καταλήγοντας να στρέφει εναντίον του τα ίδια του τα όπλα και να αναδεικνύεται κυρίαρχη.
H Κλίντον υιοθέτησε μία επιθετική στάση με έντονο ύφος προσεκτικούς μορφασμούς, χωρίς να χάνει τη ψυχραιμία της. Κατάφερε σε πολλές στιγμές να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο της ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει μία αμυντική στάση όπου μπορούσε. Και οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν την παγίδα να κατηγορήσουν ευθέως για ψέματα τον άλλον, η να εκτοξεύσουν βαριές κατηγορίες αλλά εντέχνως μίλησαν για αναφορές που «δεν στέκουν». Οι απαντήσεις διατηρήθηκαν σε ομαλά επίπεδα καυστικότητας με πρώτη και καλύτερη και μάλιστα με διαφορά την αντεπίθεση της Χίλαρι στον υπαινιγμό του Τραμπ πως ήρθε «διαβασμένη»: «ναι, ήρθα προετοιμασμένη. Και ξέρετε για τι άλλο έχω κάνει προετοιμασία; Για το Λευκό Οίκο». Η υποψήφια πρόεδρος διατράνωσε έτσι την ισχύ της αλλά και την βαθιά πεποίθηση της ότι αξίζει να αποκτήσει το ύπατο αξίωμα στη χώρα.
Αντιθέτως, ένα από τα χειρότερα σημεία του Τραμπ ήταν η δική του αντεπίθεση στον υπαινιγμό της Κλίντον ότι έχει αποφύγει φόρους. «Ίσως σημαίνει ότι είμαι έξυπνος» είπε, λέγοντας ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις. Όπως ο έρωτας και ο βήχας, έτσι και η αλαζονεία – υπεροψία του εν λόγω υποψηφίου είναι όπως φάνηκε δύσκολο να κρυφτούν ακόμα και σε στιγμές που θα έπρεπε να φανεί έξυπνος και όχι κουτοπόνηρος. Το ισχυρότερο ωστόσο σημείο του Τραμπ ήταν η φράση που επίσης συνοψίζει το προφίλ της αντιπάλου του: «Ναι, έχει εμπειρία, αλλά έχει πολύ κακή εμπειρία», είπε. Μία άλλη σημαντική διαφορά αναδείχθηκε με τη σύνταξη που χρησιμοποίησαν οι υποψήφιοι: Η Κλίντον χρησιμοποιούσε συνεχώς το «εμείς» (το σύνθημα της άλλωστε είναι «ισχυρότεροι μαζί», ενώ ο Τραμπ το «εγώ».
Εν ολίγοις, η Κλίντον αναδείχθηκε νικήτρια και πολύ καλά προετοιμασμένη για ένα debate που θέλουμε όλοι να ελπίζουμε ότι θα αποβεί υπέρ της, ή μάλλον κατά του Τραμπ. Δυστυχώς στην εν λόγω πολιτική διαμάχη ισχύει το γνωστόν: «Το μη χείρον βέλτιστον». Κοινώς προκειμένου να δούμε πλανητάρχη έναν ρατσιστή, φιλοχρήματο και μισογύνη πολιτικό, καλύτερα να εκλεγεί η αντίπαλος του. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα θα υπάρξει μερίδα Αμερικάνων που θα εκτιμήσει τον αυθόρμητο Τραμπ του debate σε αντιπαραβολή με την καλά διαβασμένη και «ψυχρή εκτελέστρια» Κλίντον. Να σημειωθεί άλλωστε ότι στόχος και των δύο υποψηφίων ήταν να «κερδίσουν» τους αναποφάσιστους.