Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

«Κληρώνει» για την διαπραγμάτευση: Λύση ή… φιάσκο στο Eurogroup

Μια καλύτερη πρόταση, με στρογγυλεμένες τις πολιτικές γωνίες του χρέους τόσο για την Αθήνα όσο και το Βερολίνο αλλά και μια μεγάλη δόση. Αυτά θεωρούνται από ευρωπαϊκή πηγή τα βασικά συστατικά του διαφαινόμενου συμβιβασμού στο Eurogroup της Πέμπτης, με την παράλληλη ανάδειξη των «γλυκαντικών ανάπτυξης» που φέρεται να κομίζει σήμερα στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Στην Αθήνα, ο πήχης των προσδοκιών για άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει χαμηλώσει αισθητά και οι παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης έχουν περάσει σε πρώτο πλάνο, ενώ μετά το πικρό ποτήρι της νομοθέτησης έξτρα μέτρων την περασμένη εβδομάδα η εκταμίευση της δόσης έχει έρθει πιο κοντά.

«Περιμένουμε πως θα υπάρξει μια καλύτερη πρόταση σε σχέση με αυτή της 22ας Μαΐου» αναφέρουν κοινοτικές πηγές. Εκτιμούν, πως όσον αφορά το χρέος δεν θα υπάρξουν τελικά μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την απόφαση του Μαΐου 2016, αλλά οι διατυπώσεις θα είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση και το Βερολίνο.

Ο Λε Μερ στην Αθήνα

Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην Αθήνα εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει ότι ο Λεμέρ έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Βερολίνο (η πρώτη του επίσκεψη ως υπουργού Οικονομικών ήταν στη γερμανική πρωτεύουσα), επομένως εκτιμά πως η συμβιβαστική πρόταση την οποία προωθεί έχει ένα πρώτο πράσινο φως από τον Σόιμπλε (συναντήθηκαν άλλωστε την περασμένη εβδομάδα).

Παράλληλα σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μακρόν «θέλει να κλείσει το ελληνικό μέτωπο» και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βάλει μια γαλλική σφραγίδα στην εκτόνωση ευρωπαϊκών κρίσεων. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αδυναμία συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα μπορούσε να αναθερμάνει εστίες κρίσης, κανείς από τους ισχυρούς παίκτες δεν επιθυμεί το θέμα να παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε «απειλήσει» η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, χαμηλώνοντας όμως τις τελευταίες ημέρες τη ρητορική της και σε αυτό το μέτωπο.

Ο Λεμέρ, την επομένη του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών προσδοκά μια απόφαση από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με την οποία δεν θα επαναλαμβάνεται η περιβόητη έκφραση «if needed» του Eurogroup του Μαΐου 2016 αναφορικά με την ενεργοποίηση πιθανών μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Προσδοκά επίσης αναφορά σε μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία ήδη εφαρμόζονται, μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και ενδεχομένως κάποιον μηχανισμό μακροπρόθεσμων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Στο τελευταίο αυτό σημείο φαίνεται να εφάπτεται η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση ρυθμών ανάπτυξης με τις παρεμβάσεις στο χρέος τις επόμενες δεκαετίες. Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα ενεργοποιούν παρεμβάσεις ελάφρυνσης, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά (άνω του 2% του ΑΕΠ μετά το 2022) πρωτογενή πλεονάσματα θα μειώνουν αυτόματα τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Με plan B τη Σύνοδο Κορυφής

Το plan B του Μαξίμου στην περίπτωση που οδηγηθεί σε φιάσκο και η νέα σύναξη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την Πέμπτη, παραμένει η καταφυγή στη Σύνοδο Κορυφής στις 22.06.

Παρότι το σενάριο αυτό είναι μάλλον αντιδημοφιλές και απευκταίο, για μια σειρά από λόγους που θα δυσχεράνουν την διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας και θα παρατείνουν την αβεβαιότητα στην οικονομία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο πρωθυπουργικό συρτάρι.

Το επιβεβαίωσε εξάλλου απερίφραστα ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ( ΑΠΕ).

«Δεν θα ήταν έκπληξη εάν η λύση δοθεί στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό Σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου» είπε, προσθέτοντας πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος «θεσμός» του Eurogroup δεν θα καταφέρει να δώσει λύσεις στα προβλήματα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι”.

Αναβολή της εξόδου στις αγορές

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι και έτερη διατύπωση του κ. Παππά που αφορά τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την περιβόητη έξοδο στις αγορές.

Ενώ το ρητώς διατυπωμένο πλάνο της κυβέρνησης ήταν μέχρι πρότινος η έξοδος στις αγορές «αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας», ο κ. Παππάς χθες, στην ίδια συνέντευξη έστειλε «σήμα» αναβολής τους ( με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα).

«Η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσο από τα πολλά για να πετύχουμε το σκοπό της δίκαιης ανάπτυξης. Δεν θα κάνουμε ούτε πρόωρη, ούτε πρόχειρη, ούτε… μουσαντένια και άχρηστη έξοδο όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ», είπε ο υπουργός ΨΗΠΕ, προαναγγέλλοντας μάλλον αναβολή στα περί άμεσης εξόδου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων