Ως το «πιο πολύπλοκο» καθήκον της καριέρας του, χαρακτήρισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο εν μέσω της πανδημίας covid-19, ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κοάτες σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Αυστραλίας «The News Corp’s», λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το σβήσιμο της Ολυμπιακής φλόγας.
Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας ηγήθηκε των προσπαθειών για την διεξαγωγή των Αγώνων, απέναντι σε μία σημαντική πολιτική και δημόσια αντίθεση ένα χρόνο μετά την αναβολή της διοργάνωσης λόγω της πανδημίας.
«Το Τόκιο είναι το πιο περίπλοκο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου, ήταν μια μεγάλη δουλειά», είπε ο Κοάτες. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος και πειθαρχία. Και ανακάλεσα κάθε εμπειρία που είχα σε όλη μου τη ζωή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.»
Οι Αγώνες του Τόκιο προχώρησαν παρά τις ανησυχίες για την πανδημία, με την ιαπωνική κοινή γνώμη να αντιτίθεται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων πριν από την τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου.
Αλλά ο Κοάτες, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην επιτυχημένη προσπάθεια του Μπρισμπέιν να κερδίσει την φιλοξενία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032, τόνισε σε κανένα σημείο ότι δεν πίστευε ότι οι Αγώνες δεν θα διεξαχθούν.
«Ποτέ ποτέ», είπε. «Η θέση μου ήταν ότι είχα δεσμευτεί, ότι οι Αγώνες έπρεπε να προχωρήσουν για τους αθλητές, και θα έκανα ό,τι μπορούσα για να εξασφαλίσω να γίνουν».
Με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται στην Ιαπωνία πριν από την έναρξη των Αγώνων, ο Κοάτες θεώρησε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία προέκυψε όταν η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει στους εγχώριους οπαδούς να παρακολουθούν εκδηλώσεις.
«Η μεγάλη απόφαση ήταν η απαγόρευση στους Ιάπωνες θεατές και, ξέρετε, υπάρχει πάντα μια ανησυχία σε αυτό το στάδιο αν μπορούν να προχωρήσουν οι Αγώνες. Θα θέλαμε τους θεατές, αλλά αυτή ήταν η απόφασή τους. Πιέσαμε για θεατές και τότε διαπιστώθηκε ότι εάν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων και των κρουσμάτων στην Ιαπωνία θα είχαμε πρόβλημα. Επομένως, δεν είχαμε άλλη εναλλακτική λύση παρά να συμφωνήσουμε με αυτό. Τελικά ήταν η σωστή απόφαση».