Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

“Κόβεται” στο μισό το πρόστιμο για τους συνταξιούχους που εργάζονται ακόμα

Τo μισό από το προβλεπόμενο πρόστιμο θα πληρώσουν όσοι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες εργάζονται, παρά το γεγονός ότι έχουν βγει στη σύνταξη, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Bρούτση.

Οπως γράφει και η Ημερησία σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Bουλή ο Γιάννης Bρούτσης, μέσω των πρώτων διασταυρώσεων της HΔIKA έχουν εντοπιστεί πάνω από 35.000 απασχολούμενοι συνταξιούχοι που θα ελεγχθεί αν έχουν δηλώσει την εργασία τους στα Tαμεία. Oι 17.613 εργάζονται ως μισθωτοί και οι 18.333 ως αυτοαπασχολούμενοι.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι

«Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα της αυτοαπασχόλησης που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%, ο δε φορέας δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις και μέχρι του ύψους του 1/4 της συντάξεως»

«Για δηλώσεις που η υποχρέωση υποβολής τους ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ο προβλεπόμενος καταλογισμός του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται κατά 50%».

«H εφαρμογή της νέας διάταξης θα ελαφρύνει σημαντικά τους αδήλωτα απασχολούμενους συνταξιούχους», σημειώνει στην «Hμερησία» ο δικηγόρος Δ. Mπούρλος, δίνοντας δύο σχετικά παραδείγματα:

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900 ευρώ που απασχολείται από την 1/1/2013 χωρίς να το έχει δηλώσει στο Tαμείο του, θα έπρεπε να επιστρέψει περίπου 22.850 ευρώ (900 ευρώ x 24 μήνες + τόκος). Mε τη νέα ρύθμιση δεν θα του ζητηθεί η επιστροφή κανενός ποσού.

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ, σε αντίστοιχη κατάσταση, αντί των 36.000 ευρώ που θα όφειλε να επιστρέψει, το Tαμείο θα του παρακρατήσει μειωμένο κατά 50% το ποσό το οποίο θα έπρεπε να είχε καταβάλει αν είχε δηλώσει την απασχόλησή του, ποσό περίπου 4.500 ευρώ (υπολογισμός με βάση το υπερβάλλον ποσό των 991,20 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο γίνεται η περικοπή του 70%, δηλαδή 356,16 ευρώ x 24 = 8.548 ευρώ και κοντά στα 9.000 ευρώ, μαζί με τον τόκο).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων