Στις 20-21 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων με τα χρήματα που τους αναλογούν για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γ.γ. κοινωνικής πρόνοιας Δημήτρη Καρέλλας.
Με βάση με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας μέσω της ΕΡΤ, μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν υποβληθεί περίπου 600.000 αιτήσεις, ενώ τόνισε ότι οι μοναδικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα ήταν πάνω από 1.500.000 από το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον γ.γ. κοινωνικής πρόνοιας από τις 600.000 αιτήσεις που υπεβλήθησαν οι 296.000 εγκρίθηκαν και θα πιστωθούν σύντομα στους δικαιούχους περίπου 167.000.000 ευρώ. Από τις υποβληθείσες αιτήσεις ένα ποσοστό της τάξεως του 18% απορρίφθηκαν ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες (σ.σ. λείπουν κάποια στοιχεία, αναμονή συναίνεσης, κ.λπ.). Αυτές οι αιτήσεις θεωρούνται εν δυνάμει εγκεκριμένες κατά τον κύριο Γενικό Γραμματέα. Ο κ. Δ. Καρέλλας τόνισε ότι αν κάποιος εν δυνάμει δικαιούχους κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα.
Τα προβλήματα με τις αιτήσεις
Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της υποβολής αιτήσεων, ο κ. Καρέλλας είπε ότι για τα λάθη που αφορούν στον ΑΜΚΑ ή για διορθώσεις που αφορούν στα έτη ασφάλισης, αφορούν στην καταχώρηση λάθος στοιχείων στον ΕΦΚΑ, ενώ για τα λάθη που τυχόν προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ.Καρέλλας ανέφερε πως οριακά σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν αδικίες και επεσήμανε πως αν κάποιος κάνει λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα αίτηση.
Διευκρινήσεις για τις αιτήσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Καρέλλας έδωσε μια σειρά από διευκρινίσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή τα ερωτήματα που έχουν οι ενδιαφερόμενοι.
Όπως είπε, από σήμερα προστέθηκε και σχετικό κουμπί στην πλατφόρμα για την προσθήκη του νέου τέκνου που γεννήθηκε μέσα στο 2017. Ενώ, σχετικά με τους φιλοξενούμενους, τόνισε ότι πρέπει να μπουν με τα δικά τους στοιχεία στην πλατφόρμα (από δικό τους τερματικό) και αμέσως ειδοποιούνται ότι πρέπει να προβούν στη συναίνεση της δήλωσης και της ορθότητας των στοιχείων με αυτόν που τους φιλοξενεί.
Τέλος σχετικά με τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών τόνισε ότι, παρόλο που δεν υποχρεούνται σε υποβολή αίτησης εντούτοις μπορούν —αν το επιθυμούν— να κάνουν την αίτηση και στη συνέχεια θα πάρουν τα χρήματα όχι με τη σύνταξή τους, αλλά όπως και οι λοιποί δικαιούχοι.