Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας, μετά από μία περίοδο προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις κοινές δηλώσεις του, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Σούδα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέα μηνύματα στην Άγκυρα, δύο ημέρες πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Είναι σαφές ότι στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου. Με μία ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα, αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεων της. Με ενέργειες που είναι αντίθετες τις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι παρουσίασε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τις ελληνικές θέσεις που, όπως ανέφερε, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
“Εάν έπρεπε να τη συνοψίσω σε τέσσερις λέξεις είναι όχι σε μονομερείς ενέργειες. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Μία απάντηση, όμως, που συνοδεύεται πάντα από πρωτοβουλίες καλής γειτονίας, όπως οι πρόσφατες συμφωνίες που υπογράψαμε για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο…Πρόκειται για μία πολιτική που χαιρετίζουν όλοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εξετάσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία στο προσεχές συμβούλιο κορυφής που θα ξεκινήσει σε δύο ημέρες, αλλά και ο αραβικός κόσμος. Θα έλεγα όλη η διεθνής κοινότητα. Γιατί σε μία στιγμή που πάλι εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητα. Αποτελεί, άλλωστε, θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτελεί όμως και μία περιοχή-κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα. Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας. Κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, τελικά, δε συμφέρει κανέναν”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει και σταθερή πυξίδα για όλους.
“Ο κ. Πομπέο γνωρίζει την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, όσο και για την τεχνική διαδικασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας – Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα – το video με τις δηλώσεις
Οι σχέσεις μας δεν υπήρξαν ποτέ στενότερες. Στη Σούδα το USS Williams
Ο πρωθυπουργός εστίασε στο γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν υπήρξαν, όπως τόνισε, ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα.
“Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας, αλλά και η καρδιά της ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικάνικης συνεργασίας”, σημείωσε. “Η αναβαθμισμένη συμφωνία Ελλάδας – Αμερικής απλώνει τη δράση της και στο χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viber, αλλά και με κοινά προγράμματα και με κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Η Αλεξανδρούπολη ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ηπειρωτική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου, ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα και το στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του “USS Williams”. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μ. Πομπέο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, δείχνοντας και προς την κατεύθυνση νέων αμερικανικών επενδύσεων από εταιρείες-κολοσσούς. “Πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στηρίζουμε όλες τις ενέργειες για την ευημερία της περιοχής…Είστε ένα φως στην περιοχή και καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών”, ανέφερε.
“Υποστηρίζουμε τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ, όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και μιλήσαμε με τον κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ. Ευελπιστώ ότι αυτές οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ “Σαλαμίς” και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης. Τους κυρίους Μητσοτάκη και Πομπέο υποδέχθηκαν στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.
Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ “Σαλαμίς”. Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών. Στη διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κύριοι Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή.
Πηγή: capital.gr