Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Κοινή δράση ΗΠΑ-ΗΒ σε ενδεχόμενη νέα χημική επίθεση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τη Βρετανία να αρνηθεί κάποιο αίτημα για στρατιωτική βοήθεια στη Συρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν ο Πρόεδρος Donald Trump αποφάσιζε να αναλάβει δράση κατά του Σύρου Προέδρου Bashar al-Assad για τη χρήση χημικών όπλων, όπως φανέρωσε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το συριακό στρατό για τη διενέργεια επίθεσης στις 4 Απριλίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι από δηλητηριώδη αέρια. Η Ουάσινγκτον είχε απαντήσει στη χημική επίθεση με την εκτόξευση πυραύλων cruise κατά αεροπορικής βάσης της Συρίας, ενώ είχε δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί καμία χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Assad.

Η Βρετανία από την πλευρά της, ενέκρινε τα αντίποινα των Ηνωμένων Πολιτειών στη χημική επίθεση, ωστόσο δεν είχε άμεση συμμετοχή σε αυτή. Εντούτοις, ο Johnson ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα στηρίξει τον Trump με στρατιωτικά μέσα και έμψυχο δυναμικό, εάν ο τελευταίος το ζητήσει σε περίπτωση οιασδήποτε μελλοντικής επίθεσης με χρήση χημικών όπλων.

«Αν οι Αμερικανοί οδηγηθούν πάλι από τις πράξεις του καθεστώτος Assad να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα… και μας ζητήσουν να βοηθήσουμε, θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε όχι», τόνισε συγκεκριμένα ο Johnson στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Βρετανός ΥπΕξ είπε επίσης ότι μένει να διευκρινιστεί αν μια τέτοια στρατιωτική συνδρομή μπορεί να χρειαστεί την άδεια του κοινοβουλίου, το οποίο το 2013 ψήφισε κατά του βομβαρδισμού των δυνάμεων του Assad στη Συρία για την αποτροπή χρήσης χημικών όπλων.

Η επίθεση του Απριλίου στη Συρία έχει εγείρει εντάσεις μεταξύ των Δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας, η οποία συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική στήριξη στην κυβέρνηση Assad. Συνεπώς, απροσδιόριστη παραμένει και η όποια ρωσική αντίδραση σε άμεση εμπλοκή βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συριακή διένεξη.

Πηγές: Reuters, FP

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων