Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Κοινή δήλωση Ελλάδας και 12 κρατών της ΕΕ για κορωνοϊό: «Ναι στα έκτακτα μέτρα, αλλά να τηρούν το διεθνές δίκαιο»

Την ανάγκη τα έκτακτα μέτρα ανάγκης για τον κορωνοϊό να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, καθώς και να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους 13 κράτη-μέλη της ΕΕ. «Σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων» αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ελλάδας, Βελγίου, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Σουηδίας.

Επιπλέον, τα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ επισημαίνουν πως τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουν την στήριξή τους στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης και καλούν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, με τους ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να συμφωνηθεί και να εκδοθεί η κοινή δήλωση.

Η σημερινή πρωτοβουλία των 13 κρατών-μελών της ΕΕ ήρθε σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ανέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχθούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μάλιστα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε το μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί από κοντά, σε πνεύμα συνεργασίας, την εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη-μέλη, τονίζοντας ότι «όλοι μας πρέπει να συνεργαστούμε για να υπερβούμε την κρίση αυτή».

Βαρβιτσιώτης: Η αντίδραση της ΕΕ στην κρίση του κορωνοϊού είναι «φτωχή»

Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico. Και προσθέτει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ότι υπάρχει το «αίσθημα ότι η Ευρώπη επιστρέφει στο έθνος-κράτος».

«Η συνολική αξιολόγηση της αντίδρασης της ΕΕ θεωρείται “φτωχή”», δηλώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας την έλλειψη «άμεσων υγειονομικών κατευθυντήριων γραμμών» και άλλων μορφών συντονισμού. Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ συγκρούστηκαν ως προς την οικονομική αντίδραση στην κρίση, σχολιάζει: «Νομίζω ότι μας δίνει την αίσθηση ότι η Ευρώπη επιστρέφει στο έθνος-κράτος και απομακρύνεται από αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή – σε μια παγκόσμια – πρόκληση».

Οι ανησυχίες της Αθήνας κινούνται στην ίδια γραμμή με εκείνες της Ιταλίας και της Ισπανίας, δηλώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Το γεγονός ότι σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της ΕΕ συμμερίζεται αυτή την ιδέα του ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοιού, είναι κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια διαδικασία αλληλεγγύης και αναζήτησης λύσεων σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης» επισημαίνει και προσθέτει ότι «οι ηγέτες που αρνούνται να δουν αυτήν την αναγκαιότητα, στην πραγματικότητα υπονομεύουν την κραυγή για βοήθεια των χωρών που χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση αυτή… για την οποία δεν ευθύνονταν».

«Δεν είναι όπως το 2010», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει μια σειρά επιλογών εφόσον αναληφθούν δράσεις. «Είτε το ονομάζουμε ευρωομόλογο, είτε το ονομάζουμε σύμφωνο αλληλεγγύης, είτε ένα σχέδιο Μάρσαλ, όπως αποκαλείται από άλλους ή ένα σχέδιο μετά-κορονοϊού … δεν έχει σημασία» σχολιάζει. «Το θέμα είναι, υπάρχει η πολιτική βούληση;» διερωτάται και σημειώνει: «Και, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, τότε μπορούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, για να το αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έκτακτα κεφάλαια, μπορούμε να παράσχουμε διευκολύνσεις, μπορούμε να προσφέρουμε ενέσεις ρευστότητας».

Καταληκτικά επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε τη δέσμευση, την πολιτική δέσμευση ότι υπάρχει η βούληση να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τον κατάλληλο τρόπο που πραγματικά θα φέρει την ηρεμία στις αγορές και θα διαβεβαιώσει τους πολίτες μας ότι η Ευρώπη είναι εκεί γι’ αυτούς».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων