Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Κοινοβουλευτικό “πραξικόπημα” και στη Γαλλία

Με διάταγμα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να περάσει με διάταγμα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έρχεται έπειτα από πολλές εβδομάδες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα, υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταστήσει ευκολότερες τις προσλήψεις αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο Ολάντ, που έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για μια δεύτερη προεδρική θητεία μόνο εάν καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας –σήμερα ξεπερνά το 10%– ελπίζει ότι η μεταρρύθμιση θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσλάβουν προσωπικό.

Ο πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο που θεωρείται η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του. Με την ευκαιρία αυτή, οι υπουργοί επικύρωσαν την προσφυγή σε ένα άρθρο του Συντάγματος, το 49-3, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο. Με βάση το άρθρο αυτό, εάν δεν υπερψηφιστεί κάποια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί χωρίς περισσότερες διατυπώσεις.

Η δεξιά αντιπολίτευση, που μειοψηφεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφής και κάλεσε τους βουλευτές της αριστεράς που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να επιδείξουν “συνέπεια” και να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές της αριστεράς είχαν αφήσει να εννοηθεί ή είχαν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο. Με βάση την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, έλειπαν περίπου 30 ψήφοι για να περάσει ο νόμος από το κοινοβούλιο.

Οι “αντάρτες” Σοσιαλιστές βουλευτές πιθανόν να είναι απρόθυμοι να συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ο επικεφαλής τους, ο Κριστιάν Πολ, είπε ότι θα συναντηθούν για να αποφασίσουν “συλλογικά” τη στάση που θα τηρήσουν. Ο πρωθυπουργός Βαλς συναντήθηκε με 15 από αυτούς τους αντάρτες, χωρίς ωστόσο να τους πείσει να αλλάξουν στάση. Ο Βαλς “προφανώς δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό”, υποστήριξε ο Κριστιάν Πολ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων