Στη συλλογή των κατάλληλων ακινήτων που θα διοχετευτούν στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής έχει προχωρήσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπως ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με την υπουργό, τα ακίνητα που καταγράφονται υπολογίζονται σε 1.650 και θα αξιοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης γίνεται η δημιουργία κοινωνικής κατοικίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο θα συλλέξει σε συνεργασία με τους δήμους παλιά ακίνητα, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως κατοικίες εργαζομένων του δημοσίου. «Μπορεί να είναι διαμερίσματα, μπορεί να είναι καταστήματα, παλιά δημόσια σχολεία, ακόμα και παλιά αστυνομικά τμήματα για να μπορούν να αξιοποιηθούν» ανέφερε η υπουργός, προσθέτοντας πως «έχει τεθεί πολλές φορές το ζήτημα διαμονής των δασκάλων, καθηγητών αστυνομικών, που αδυνατούν λόγω υψηλών ενοικίων να αναλάβουν υπηρεσία».
Ήδη μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» ήδη έχουν εκταμιευθεί 6.049 δάνεια για την αγορά σπιτιού από νέα ζευγάρια, ενώ 700 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από τη ΔΥΠΑ. Έως το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις θα φτάσουν έως τις 9.214, αρά περίπου 20.000 άτομα θα έχουν στεγαστεί μέσω του προγράμματος, παρά «την έλλειψη κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας».
Πάντως, η υπουργός παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα του «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» δεν ήταν τα αναμενόμενα. Το πρόγραμμα αφορά στη λειτουργική ανακαίνιση 12.500 κλειστών διαμερισμάτων προκειμένου να διατεθούν στη μακροχρόνια μίσθωση.
Ένας στους τρεις νέους Έλληνες έχει δικό του σπίτι
«Τώρα βρισκόμαστε στη σωστή συγκυρία, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση της, καθώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα προσφοράς αλλά και υψηλή ζήτηση. Ακόμη, διαθέτουμε πλέον τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να αναλάβει τη διαδικασία», σχολίασε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Μητράκος, πρώην Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως τόνισε, οι επενδύσεις σε κατοικίες στην Ελλάδα αγγίζουν ποσοστό χαμηλότερο του 2%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό προ κρίσης ήταν 10%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 5,9%. Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες το 2023 ήταν 35.000, ενώ προ κρίσης ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 66.000.
Τα προγράμματα της κυβέρνησης τρέχουν την ώρα που η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 61%. Το 75% των Ελλήνων άνω των 50 ετών ιδιοκατοικούν, την ώρα που μόλις το 30% των νέων έχουν δικό τους σπίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γιάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αττικής. Πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis δείχνει πως 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αδυνατούν να αγοράσουν σπίτι, αφού ένας στους τρεις νοικιάζει. Παρόλα αυτά, το αγοραστικό ενδιαφέρον μεταφράζεται σε 300.000 έως 400.000 υποψηφίους, όπως επισήμανε.
Της Χριστίνας Παπαγιάννη από το Mononews.gr