Διάλογος για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μπορεί να γίνει μόνον με την εκλεγμένη κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας μετά το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στην Λιβύη, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης πάντως επιχείρησε να ρίξει τους τόνους με την Αθήνα, λέγοντας ότι πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι αιτίες της κακής κατανόησης.
Λίγες ώρες μετά την προσπάθεια διπλωματικού εγκλωβισμού του Νίκου Δένδια από την Τρίπολη και καθώς αποδείχθηκε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης άγεται και φέρεται από τη βούληση της Άγκυρας, ο Μοχάμεντ Μέμφι ως επικεφαλής ενός εκ των εκλεγμένων θεσμών της χώρας, διευκρινίζει ότι το Προεδρικό Συμβούλιο προάγει τη συνεργασία με την Ελλάδα.
Ο Μοχάμεντ Αλ Μένφι Επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης, τόνισε ότι: «Το Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες το Κράτος της Λιβύης έχει διπλωματικές σχέσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, επομένως επιθυμούμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες παρεξηγήσεων και να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικά επεισόδια, απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση».
Η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή, με τον Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει ότι η εντολή της προσωρινής κυβέρνησης περιορίζεται στο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, και να επαναλαμβάνει τη διάθεση της Αθήνας για διάλογο. Όπως δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών: «με ποιον συνομιλίες; Με την Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, ώστε αυτή η Κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης. Με αυτή την Κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία εξέφρασε τη στήριξή της στη στάση που τήρησε ο Νίκος Δένδιας. Την ίδια ώρα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι επανέλαβε την αναθεωρητική οπτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο: «Σε ένα περιβάλλον, όπου εφαρμόζονταν μια πολιτική βήμα- βήμα που προσπαθούσε να μας περιορίσει εδαφικά στην ανατολική Μεσόγειο, εμείς σκίσαμε τους χάρτες της Σεβίλλης που σχεδιάστηκαν για εμάς».
Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, σχολίασε πως: «Η Τουρκία του Ερντογάν επιχειρεί να ασκήσει επιρροή και να τη χρησιμοποιήσει σ’ αυτήν την προσωρινή κυβέρνηση την παραπαίουσα, χωρίς εσωτερική νομιμοποίηση για να εκμαιεύσει αυτό το «φύλο συκής» για τα παραβατικά που σχεδιάζει νοτίως της Κρήτης».
Την ίδια ώρα, εκ νέου ζήτημα υπόθαλψης τρομοκρατών θέτει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς όμως να κατονομάζει Αθήνα και Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Αυτοί ό,τι και να λένε, ας συνεχίζουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες, ας συνεχίζουν να δίνουν όπλα και να εκπαιδεύουν τρομοκράτες, εμείς θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τους τρομοκράτες, κανείς δεν μπορεί να μας εκφοβίσει».
Τον κοινό βηματισμό τους στα θέματα ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου επιβεβαίωσαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε: «O επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους κανόνες στους οποίους στηρίζεται η διεθνής τάξη».
Από την πλευρά του ο Μπένιαμιν Γκαντζ, Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, επισήμανε πως: «Ελλάδα και Ισραήλ έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στον αέρα, με περίπου 20 τουρκικά μαχητικά να εισέρχονται στο FIR Αθηνών από το Ανατολικό Αιγαίο, πετώντας νότια από τη Ρόδο. Ζεύγος εξ αυτών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από Καστελλόριζο και Ρω, φέροντας μάλιστα οπλισμό. Νωρίτερα άλλα δύο ζεύγη πέταξαν ανάμεσα από Λήμνο- Λέσβο, αλλά και Χίο- Σάμο.