Αρχίζει πιθανώς και από σήμερα Παρασκευή, με την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. Η πλατφόρμα αναμένεται να μπεί σε λειτουργία το βράδυ της Δευτέρας η την Τρίτη. Σήμερα υπήρξε διόρθωση των δικαιούχων από το Υπουργείο Οικονομικών και οι δικαιούχοι διευρύνθηκαν, αφού το ποσό των 700 ευρώ θα εισπράξουν όλες οι οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα τεθεί ηλικιακό όριο στα 24 έτη. Ετσι το επίδομα δικαιούται το σύνολο των ΑΜΕΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάμβαναν το επίδομα αναπηρίας κατά τον μήνα Νοέμβριο. Πρόκειται για σημαντική αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων κατά περίπου 30.000 άτομα. Η τελική απόφαση αναμένεται ότι θα απαλλάσσει τη συγκεκριμένη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και από το κριτήριο του ύψους των καταθέσεων ώστε να μην υπάρξει γονιός με παιδί ΑΜΕΑ ή άλλο άτομο με ειδικές ανάγκες που θα «κοπεί».
Της υπογραφής και της δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης, έχει προηγηθεί μεγάλη προετοιμασία ειδικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία και έχει ήδη καταρτίσει τις λίστες των δικαιούχων. Αντλώντας τα στοιχεία και από τον ΟΑΕΔ (για την μακροχρόνια και τη βραχυχρόνια ανεργία) αλλά και από τα ΚΕΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ (για τον ακριβή αριθμό των παιδιών και τα ποσοστά αναπηρίας) πλέον έχει προσδιοριστεί το ποιοι πρέπει να πάρουν την ενίσχυση και ποιοι όχι.
Τέσσερις ομάδες
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις ομάδες που θα λάβουν το μέρισμα είναι (σ.σ δεν αποκλείονται και άλλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα κριτήρια)
1η Ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.
2η Ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
3η Ομάδα: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
4η Ομάδα: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος.
Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Ενώ το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Αυτή η τέταρτη προϋπόθεση εξετάζεται να μην εφαρμοστεί για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία κάτι όμως που θα επιβεβαιωθεί μέσα από το τελικό κείμενο της ΚΥΑ.
Το κριτήριο των καταθέσεων ουσιαστικά θα μετατραπεί στην πράξη σε κριτήρια τόκων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, θα αποκλείονται από το επίδομα όσοι έχουν καταθέσεις (σε Ελλάδα ή εξωτερικό) ή και κέρδη και ομόλογα και μετοχές κλπ) συνολικού ύψους άνω των 20.000 ευρώ. Επειδή όμως οι αρχές δεν έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, θα γίνεται αναγωγή των τόκων που έχουν δηλωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις σε καταθέσεις. Θα χρησιμοποιηθεί –εκτός απροόπτου- το μέσο καταθετικό επιτόκιο του 2018 (το οποίο ήταν περίπου 0,27-0,3%) κάτι που σημαίνει ότι όσοι έχουν δηλώσει τόκους άνω των 50-60 ευρώ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα χάνουν το επίδομα.
Η διαδικασία για το κοινωνικό μέρισμα
Έτσι, η ηλεκτρονική αίτηση που θα γίνει μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (www.koinonikomerisma.gr) θα είναι εξαιρετικά απλή:
Θα γίνεται η είσοδος με τους κωδικούς το Taxis για την πιστοποίηση του δικαιούχου
Θα επιλέγει ο δικαιούχος τον τραπεζικό λογαριασμό IBAN στον οποίο θα θέλει να κατατεθούν τα χρήματα. Αυτό θα είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς θα πρέπει στον λογαριασμό ο δικαιούχος να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος. Και πέρυσι, πολλοί δικαιούχοι αντιμετώπισαν προβλήματα με τον τραπεζικό λογαριασμό.
Το σύστημα θα απαντά αμέσως για το αν κάποιος δικαιούται ή όχι το επίδομα καθώς οι διασταυρώσεις με βάση τα κριτήρια έχουν ήδη γίνει.
Η καταβολή του ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις, μία πριν από τα Χριστούγεννα και μια πριν από την Πρωτοχρονιά (μάλλον θα προηγηθούν οι γονείς με τα παιδιά ΑΜΕΑ ή και όσοι έχουν σπεύσει να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους χωρίς να αφήνουν κάποια εκκρεμότητα).
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Όλοι οι πολίτες που είναι ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως ηλικίας, που διαβιούν είτε μόνοι τους είτε ως εξαρτώμενα μέλη, είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος των 700 ευρώ και αυτό, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, κατέστη εφικτό μετά από ακριβή διασταύρωση των κριτηρίων ένταξης όλων των ομάδων δικαιούχων και υπολογισμό του κόστους διανομής του επιδόματος σε επίπεδο νοικοκυριού.
Μετά τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, περίπου 253.000 νοικοκυριά θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά.
Τα κριτήρια αυτά – οικογένειες με ΑΜΕΑ και οικογένειες με παιδιά- που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη έκτακτη κοινωνική ενίσχυση, συμβολίζουν, αναφέρεται από το υπουργείο, τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση των περισσότερο ευάλωτων συμπολιτών μας και τη στήριξη της οικογένειας, που ως θεσμός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη διάρκεια της κρίσης.
Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στις ακόλουθες ομάδες δικαιούχων:
1) Νοικοκυριά με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ .
2) Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.
3) Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.
4) Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑμεΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑμεΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Νοικοκυριά που ανήκουν σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες, θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια σωρευτικά για να κριθούν δικαιούχοι χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος:
α) Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.
β) Τόσο ο/η υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.
γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 700 ευρώ θα δοθεί μία φορά σε κάθε νοικοκυριό και ωφελούμενοι που ανήκουν σε περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων δεν δικαιούνται πολλαπλό επίδομα.
Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος (www.koinonikomerisma.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της ΑΑΔΕ, από τις 17 έως τις 26 Δεκεμβρίου.