Με φόντο το δύσκολο χειμώνα που προμηνύεται για τη Γερμανία το ένα μετά το άλλο, τα μνημεία και τα δημόσια κτίρια στο Βερολίνο χαμηλώνουν τα φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας, την ώρα που οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές ενέργειας φουσκώνουν τους λογαριασμούς στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ανεβάζοντας τον πληθωρισμό και το κόστος της καθημερινότητας στα ύψη. Στα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί έρχεται και ένα νέο χαράτσι στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.
Η έκτακτη εισφορά που θα φτάνει τα 2,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανά ώρα ήταν αναγκαία, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής Ρόμπερτ Χάμπεκ.
«Αυτή η εισφορά είναι ο δικαιότερος τρόπος για να μοιραστεί και να αντιμετωπιστεί το επιπλέον κόστος που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος. Η εναλλακτική δεν είναι η μη επιβολή εισφοράς. Η εναλλακτική θα ήταν η κατάρρευση της γερμανικής αγοράς ενέργειας και μαζί της και μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας», δηλώνει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.
Η εισφορά θα ισχύει από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο.
Για μία οικογένεια που καταναλώνει 15.000 – 20.000 KW ανά έτος η αύξηση συνολικά θα κυμαίνεται από 431 έως 575 ευρώ, ενώ τεράστιο θα είναι και το κόστος για επιχειρήσεις, εταιρείες και βιομηχανίας – θα αγγίζει τα 5,7 δισεκατομμύρια.
Εκτιμάται ότι η νέα αυτή εισφορά θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%. Για να αποφύγει αυτή την πιθανότητα ο Κρίστιαν Λίντνερ με επιστολή του στην Κομισιόν, ζητά είτε εξαίρεση των κρατών – μελών της ΕΕ από τον ΦΠΑ για τις τιμές φυσικού αερίου, είτε εξαίρεση μόνο για τη Γερμανία.
Την ίδια ώρα η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Γερμανίας, επιχειρεί ήδη να εξασφαλίσει εξαίρεση από μια πιθανή διανομή φυσικού αερίου με το δελτίο σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
Τονίζει ότι η παραγωγή της είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας.
Αυξήσεις ακόμη και κατά 78% στους λογαριασμούς ενέργειας αναμένεται να δουν από τον Οκτώβριο και οι Βρετανοί, με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει μέτρα ελάφρυνσης. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ έκανε τις δικές του ανακοινώσεις εκτιμώντας πως τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες το πλαφόν στους λογαριασμούς θα πρέπει να παραμείνει σταθερό.
«Το σχέδιό μας, να διατηρήσουμε το πλαφόν στις τιμές ενέργειας, να μην επιτρέπεται δηλαδή η αύξηση στους λογαριασμούς, θα επηρεάσει δραστικά τις οικογένειες, καθώς θα χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για άλλα πράγματα» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα, όμως υπάρχει καθυστέρηση λόγω και των εκλογών στο Συντηρητικό κόμμα. Μετά άλλων συζητείται ακόμη και το να ανοίγουν τα σχολεία μόνο τρεις μέρες το φθινόπωρο, και για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς το κόστος λειτουργίας τους μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 300%.
Στα ύψη η θέρμανση στην Ελλάδα για το φετινό χειμώνα
Στους 30 βαθμούς υπό σκιάν οι πριονοκορδέλες δουλεύουν ασταμάτητα, καθώς η αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται, εκτοξεύει από τώρα τη ζήτηση.
«Αναγκαστικά στρεφόμαστε στις εισαγωγές. Οπότε η εισαγωγή έχει γίνει πανάκριβη. Αγοράζουμε πανάκριβα πουλάμε πανάκριβα. Πέρυσι πουλούσαμε 120-130 στα τελειώματα του χειμώνα 150-160 και πλέον πουλάμε 250. Κοντεύει το διπλό και δεν σταματάει«, αναφέρει ο Κυριάκος Τερζόπουλος, έμπορος καυσόξυλων.
Τα νοικοκυριά αναζητούν από τώρα λύσεις για τη θέρμανση υπό συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 36% τον τελευταίο μήνα και είναι 345% ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται τον Αύγουστο στα 376 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι και τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών
Παρά την υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, με τα σημερινά δεδομένα η τιμή ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπερνούσε το 1,5 ευρώ. Οι έμποροι πετρελαιοειδών επιμένουν στην ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Εκτός από την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, το καλάθι των μέτρων στήριξης αναμένεται να περιλαμβάνει την επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.