Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε μια κακή αξιολόγηση για το Νότιο Σουδάν την Τρίτη, λέγοντας ότι το νεότερο έθνος του κόσμου κινείται ολοένα και περισσότερο προς το χάος χωρίς κανένα σημάδι ότι οι αντίπαλοί του επιζητούν την ειρήνη.
Σε μια έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, κάλεσε τους ηγέτες των αντιμαχόμενων φατριών του Νοτίου Σουδάν να “επαναφέρουν τη χώρα από την επικείμενη άβυσσο στην οποία εκπίπτει”.
Ο Λακρουά δήλωσε ότι η διπλωματική προσπάθεια οκτώ αφρικανικών κρατών για την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015 στο Νότιο Σουδάν είχε λάβει μόνο μια “χλιαρή απάντηση” από την κυβέρνηση του Προέδρου Σάλβα Κιρ, ενώ και οι πολιτικοί του αντίπαλοι παρέμεναν επίσης επιφυλακτικοί ως προς αυτή.
Παράλληλα, παρά την παρουσία 17.000 μονάδων ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν, ο Λακρουά δήλωσε ότι η ασφάλεια στο νεοσύστατο κράτος έχει επιδεινωθεί και ότι οι ένοπλες συγκρούσεις, οι εξωδικαστικές δολοφονίες, οι αυθαίρετες συλλήψεις καθώς και άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων έχουν αυξηθεί σε μεγάλο τμήμα της χώρας.
Η έκθεσή του έρχεται στο φως μια εβδομάδα πριν η πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, πραγματοποιήει προγραμματισμένη επίσκεψη στο Νότιο Σουδάν προκειμένου να πιέσει για μια λύση στον τετραετή εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και έχει δημιουργήσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Νότιο Σουδάν και σχεδόν άλλοι δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Οι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών που δραστηριοποιούνται εκεί δήλωσαν ότι η μισή χώρα απειλείται από πείνα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, τουλάχιστον 200.000 κάτοικοι του Νοτίου Σουδάν έχουν καταφύγει στις ειρηνευτικές βάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Η απεσταλμένη των ΗΠΑ και πρέσβυς της χώρας στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία θα είναι και η ανώτατη αξιωματούχος της διοίκησης Trump που θα έχει ταξιδέψει στην Αφρική, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η διπλωματική προσπάθεια των οκτώ χωρών της Αφρικής, ήταν “η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της ειρηνευτικής συμφωνίας στο Νότιο Σουδάν.”
Παρά ταύτα, υποσχέθηκε στους ανθρώπους του Νοτίου Σουδάν στο Twitter ότι “ανυπομονούμε να παραδώσουμε το μήνυμα προσωπικά πολύ σύντομα, ότι δεν τους έχουμε εγκαταλείψει και ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας κορυφαίος πάροχος βοήθειας προς το Νότιο Σουδάν, ενώ αποτέλεσαν και τον ισχυρό υποστηρικτή της ανεξαρτησίας του από το γειτονικό Σουδάν το 2011.
Η αισιοδοξία για τις προοπτικές του Νοτίου Σουδάν απομακρύνθηκε μέσα σε λίγα χρόνια, όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Κιίρ, και τον πρώην αντιπρόεδρό του, Ρικ Μάκαρ, ο οποίος ζει πλέον εξόριστος στη Νότια Αφρική.
Πηγές: New York Times, AFP