Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

«Κόλλησε» η γερμανική μηχανή

Ολα δείχνουν ότι η διεθνής οικονομία ανακάμπτει από τις συνέπειες του κορωνοϊού και μάλιστα πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 5% σε ετήσια βάση, με εμπροσθοφυλακή τις ΗΠΑ και την Κίνα, που προφανώς επωφελούνται από τους ταχείς ρυθμούς των εμβολιασμών και από φιλόδοξα προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης. «Ηδη στα μέσα του 2021 επιστρέφουμε στους δείκτες ανάπτυξης που είχαμε πριν από την κρίση», δηλώνει η Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού στα τέλη Δεκεμβρίου, που προεξοφλούσαν ανάπτυξη 4,2%.

Διαμετρικά αντίθετο παραμένει το κλίμα στη Γερμανία, με τα οικονομικά ινστιτούτα να αναθεωρούν, το ένα μετά το άλλο, επί τα χείρω τις προβλέψεις τους. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο IfO του Μονάχου αναμένει ανάπτυξη 3,7%, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε λόγο για 4,1%. Το «συμβούλιο των πέντε σοφών» για τη γερμανική οικονομία προβλέπει 3,1%, ενώ παρόμοια εκτίμηση, γύρω στο 3%, εκφράζει και το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Πολλοί Γερμανοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη διαχείριση της κρίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ενώ έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Φρίντριχ Χάινεμαν, αναλυτής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μάνχαϊμ (ZEW), εκτιμά ότι «μέχρι ενός σημείου η απογοήτευση είναι αναμενόμενη, καθώς η πανδημία διαρκεί πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις». Για τις καθυστερήσεις στην Ευρώπη ο ίδιος ο Χάινεμαν εντοπίζει ευθύνες περισσότερο στις Βρυξέλλες, παρά στις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά πιστεύει ότι «τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και τα ομόσπονδα κρατίδια ευθύνονται για τη βραδεία υλοποίηση της στρατηγικής περί εμβολιασμών».

Οι ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη μεταφέρονται στο 2022. Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν οι γερμανικές επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες επωφελούνται από τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα. Αντιθέτως, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν υπό το βάρος των περιοριστικών μέτρων, όταν μάλιστα πολλές φορές καθυστερεί η εκταμίευση της υπεσχημένης οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Δεν είναι μόνο η βιομηχανία αλλά και ο κατασκευαστικός κλάδος που στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη στις παρούσες δύσκολες συνθήκες», λέει ο αναλυτής Φρίντριχ Χάινεμαν. Επιπλέον σημειώνει πως «τα νοικοκυριά εξακολουθούν να ξοδεύουν κάποια χρήματα, στον βαθμό που ακόμη μπορούν, για παράδειγμα πραγματοποιώντας online αγορές».

Το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ισχυρή, επισημαίνει, «αποτελεί επιτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της γενναιόδωρης –ίσως μάλιστα και υπερβολικά γενναιόδωρης– στήριξης για την αγορά εργασίας».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων