Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Η Κολομβία καταγγέλλει ανάρμοστη συμπεριφορά της αποστολής του ΟΗΕ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη της διαδικασίας αποστράτευσης των μαρξιστικών ανταρτών της FARC, να διασφαλίσει την ουδετερότητα της, μετά από τη δημοσίευση ενός βίντεο που δείχνει μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ να χορεύουν με τους αντάρτες στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.

Οι αντάρτες από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία αποστράτευσης που θα θέσει τέλος σε πάνω από πέντε δεκαετίες πολέμου μετά και την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με την κυβέρνηση του προέδρου Juan Manuel Santos.

Από την πλευρά της, η αποστολή του ΟΗΕ θα ανακτήσει όλα τα όπλα των μαχητών της FARC και θα τεθεί επικεφαλής σε πάνω από είκοσι στρατόπεδα αποστράτευσης.

HTML tutorial

Σε δημόσια επιστολή της, η Maria Emma Mejia, πρεσβευτής της Κολομβίας στον ΟΗΕ, είπε ότι τα όσα αποτυπώνονται στο βίντεο του εορτασμού των Χριστουγέννων, το οποίο δημοσιεύτηκε από τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, αποτελεί πηγή “μεγάλης ανησυχίας και έκπληξης”.

«Αυτό το είδος συμπεριφοράς στρεβλώνει τον επαγγελματισμό και την ουδετερότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει, ανά πάσα στιγμή, την ομάδα του ΟΗΕ που είναι μέρος του τριμερούς μηχανισμού για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός και την οριστική παράδοση των όπλων στην Κολομβία», ανέφερε η επιστολή. «Ο ΟΗΕ θα πρέπει τώρα να διασφαλίσει ότι ανάλογο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί», συμπληρώνει η επιστολή, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η δημόσια εμπιστοσύνη στον οργανισμό.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υπογραμμίσει ότι οι ενέργειες του προσωπικού που φαίνονται στο βίντεο, το οποίο προκάλεσε αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους δεξιούς αντιπάλους της ειρηνευτικής συμφωνίας, ήταν ακατάλληλες και πρόκειται να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλάντευση στον επαγγελαμτισμό με τον οποία δρα η εκεί αποστολή.

Από την άλλη πλευρά η FARC τόνισε ότι οι αντιδράσεις για το βίντεο είναι υπερβολικές. «Ας αφήσουμε πίσω το μίσος και ας εναρμονιστούμε με την ειρήνη και τη συμφιλίωση», είπε ο ηγέτης της FARC, Rodrigo Londono, στο Twitter, προσθέτοντας το hashtag «χορεύω για την ειρήνη».

Να αναφερθεί ότι η δύναμη του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής αποστράτευσης της FARC αριθμεί σήμερα 280 παρατηρητές.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων