Ο Ιβάν Μάρκες, ηγέτης ομάδας διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που ξανάρχισε τον ένοπλο αγώνα αψηφώντας τη συμφωνία ειρήνης του 2016, φέρεται να πέθανε στη Βενεζουέλα, δήλωσαν χθες Πέμπτη δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που δεν κατονομάζονται.
Αν και η μεγάλη πλειονότητα των ανταρτών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) κατέθεσε τα όπλα αφού υπογράφτηκε το 2016 η συμφωνία ειρήνης με την οποία τερματίστηκε η εμπλοκή της οργάνωσης στον εμφύλιο πόλεμο, που διαρκεί κάπου 60 χρόνια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ομάδες πολυάριθμων μελών της διαφώνησαν και συνέχισαν τον πόλεμο. Σύμφωνα με τις κολομβιανές δυνάμεις ασφαλείας, εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών και σε παράνομες μεταλλευτικές δραστηριότητες.
«Κατά πληροφορίες (…) πέθανε σε νοσοκομείο στο Καράκας, όπου του προσφέρονταν ιατρικές φροντίδες για τα σοβαρά τραύματα που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Βενεζουέλα στα τέλη του Ιουνίου του 2022», είπε πηγή προσκείμενη στη Segunda Marquetalia («Δεύτερη Μαρκετάλια», η ονομασία της ομάδας του).
Η επίθεση εναντίον του Ιβάν Μάρκες –πρόκειται για nom de guerre, το πραγματικό όνομά του είναι Λουσιάνο Μαρίν Αράγκο– φέρεται να διατάχθηκε από τον Ιβάν Μορντίσκο, τον ηγέτη άλλης ομάδας διαφωνούντων των πρώην FARC, σύμφωνα με πηγές του Ρόιτερς στις δυνάμεις ασφαλείας.
Πηγή του Reuters στις υπηρεσίες πληροφοριών είπε επίσης ότι ο Ιβάν Μάρκες πέθανε στη Βενεζουέλα.
Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Ιβάν Βελάσκες, τόνισε ωστόσο σε δημοσιογράφους χθες πως ακόμη δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για το εάν ο Ιβάν Μάρκες είναι πράγματι νεκρός.
Το υπουργείο Ενημέρωσης της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως όταν το Reuters του ζήτησε σχόλιο.
Ο Ιβάν Μάρκες ήταν ανάμεσα στους διαπραγματευτές των ανταρτών που σύναψαν τη συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση της Κολομβίας το 2016. Την αποποιήθηκε δυο χρόνια αργότερα, το 2018, μετά τη σύλληψη και την έκδοση ανιψιού του στις ΗΠΑ.
Αργότερα, έγινε γνωστό πως έγινε μέλος της ηγετικής ομάδας της «Δεύτερης Μαρκετάλιας», ομάδας διαφωνούντων που έχει ξαναπάρει τα όπλα. Η ομάδα αυτή, η ονομασία της οποίας παραπέμπει σε ιστορική μάχη που οδήγησε στην ίδρυση των FARC, πιστεύεται πως έχει 1.670 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία –τα 1.060– είναι μαχητές, σύμφωνα με διαβαθμισμένες αναφορές των δυνάμεων ασφαλείας της Κολομβίας σε γνώση του Ρόιτερς.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά, έχει υποσχεθεί να τερματίσει την εμφύλια σύρραξη μέσω διαπραγματεύσεων με τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία. Ωστόσο, οι συνομιλίες με τους διαφωνούντες των πρώην FARC σκοντάφτουν στη νομική αβεβαιότητα για το κατά πόσον μπορούν να συμπεριληφθούν σε συμφωνία ειρήνης.
Αρκετά στελέχη ομάδων διαφωνούντων των FARC φέρονται να έχουν σκοτωθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας, όπου σύμφωνα με τον κολομβιανό στρατό έχουν εκτεταμένη παρουσία.
Πέρυσι, η υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας είχε ανακοινώσει ότι ο Μιγκέλ Μποτάτσε Σαντιγιάνα, ή Χεντίλ Ντουάρτε, ηγέτης διαφωνούντων που είχε συγκρουστεί με τη Δεύτερη Μαρκετάλια, σκοτώθηκε σε μάχη στη Βενεζουέλα. Οι Σεουσίς Ερνάντες και Ερνάν Νταρίο Βελάσκες, αντίστοιχα γνωστοί με τα ψευδώνυμα Χεσούς Σάντριτς και Ελ Πάισα, επίσης φέρονται να σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Βενεζουέλα το 2021.
Προηγούμενες κυβερνήσεις της Κολομβίας είχαν κατηγορήσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον Νικολάς Μαδούρο, πως υπέθαλπε και προσέφερε καταφύγιο σε ένοπλες οργανώσεις της Κολομβίας, κάτι που το Καράκας έχει διαψεύσει επανειλημμένα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Πέτρο αποκατέστησε πέρυσι τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Η Βενεζουέλα είναι εγγυήτρια δύναμη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως της τελευταίας που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Πηγή: ertnews.gr