Σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, καθώς απορροφούν το 90% των θέσεων εργασίας που επιδοτεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων μένει στη θέση του και μετά το πρόγραμμα.
Σε πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας μπήκαν 38.622 άνεργοι, εκ των οποίων οι 34.801 (το 90%) απορροφήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι επιδοτήσεις των προγραμμάτων απασχόλησης κινούνται σε δύο επίπεδα: Στην κάλυψη μέρους ή και όλου του μισθού ως το ύψος των κατώτατων αποδοχών, και στην κάλυψη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφενός μειώνουν σημαντικά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος προσλαμβάνοντας ανέργους με επιδότηση μισθού ή και εισφορών, και αφετέρου συμβάλουν αποφασιστικά στην τόνωση της απασχόλησης, καθώς το 50% ως 70% των εργαζομένων παραμένουν στις επιχειρήσεις και μετά τη λήξη των προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης που ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ, κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 15 Δεκεμβρίου 2023, 50.282 άνεργοι εργάστηκαν μέσω προγραμμάτων απασχόλησης και ειδικότερα:
– 22.830 άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης.
– 23.953 άνεργοι νέοι συμμετείχαν σε προγράμματα απασχόλησης μέσω απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
– 3.499 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις με επιδότηση από τη ΔΥΠΑ.
Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι από 12 ως και 18 μήνες.
Η κατανομή των ωφελούμενων βάσει μεγέθους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα νέα προγράμματα της περιόδου αναφοράς δείχνει σαφώς ότι κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (με 1 έως 9 απασχολούμενους) είναι αυτές που αιτούνται τη συμμετοχή τους στα προγράμματα. Το ποσοστό προσλήψεων σε αυτές ανέρχεται στο 90%. Ακολουθούν οι μικρές επιχειρήσεις (με 10 έως 49 απασχολούμενους) με πολύ χαμηλότερο ποσοστό (7%).
Το 51% των ωφελούμενων είχαν διάρκεια ανεργίας (κατά την πρόσληψη) έως και 6 (πλήρεις) μήνες, 23% μεγαλύτερη από 24 μήνες, 18% από 12 έως 23 μήνες και 7% από επτά έως 12 μήνες. Το 59% ήταν μη μακροχρόνια άνεργοι.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ωφελούμενων, 63%, αφορά σε γυναίκες. Ως προς τις ηλικιακές ομάδες, πρώτη κατατάσσεται η ηλικιακή ομάδα των νέων έως 29 ετών με ποσοστό 55% επί του συνόλου. Ακολουθούν η ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών (25%) και η ομάδα ατόμων 55 ετών και άνω, με ποσοστό 20%. Οι γυναίκες ηλικίας έως 29 ετών αποτελούν το 35% του συνόλου των ωφελούμενων και ακολουθούν οι άνδρες ηλικίας έως 29 ετών (20%), οι γυναίκες 30 έως 54 ετών (17%), οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (11%), οι άνδρες ηλικίας 55 ετών και άνω (10%) και οι άνδρες 30 έως 54 ετών, με ποσοστό 8% επί του συνόλου.
Οι περισσότερες θέσεις απορροφήθηκαν από επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας (26%) και της Αττικής (22%) και το υπόλοιπο 52% μοιράστηκαν οι επιχειρήσεις στις υπόλοιπες Περιφέρειες.
Οσον αφορά τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους απασχολήθηκαν οι άνεργοι με τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, στη μελέτη αναφέρεται ότι το 32%, των θέσεων απορρόφησαν επιχειρήσεις στο Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο και στην Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών. Ακολουθούν οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες με 14%, οι Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης με 10% και, με μονοψήφια πλέον ποσοστά, η Μεταποίηση με 9%, οι Δραστηριότητες σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα με 7% και οι λοιποί κλάδοι με ποσοστά χαμηλότερα του 6%.
Ωφελούμενοι άνεργοι στα προγράμματα ΔΥΠΑ ανά μέγεθος επιχείρησης
Πηγή capital.gr