«Το 2016 πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία του χώρου Σένγκεν», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ύστερα από τη συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων την Τετάρτη που είχε θέμα την προσφυγική κρίση. Οι επίτροποι αποφάσισαν ότι η αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το 2016. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη μέλη δεν θα αισθανθούν την ανάγκη να θεσπίσουν ή να παρατείνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε ο κ. Τίμερμανς.
Δίνοντας το στίγμα για το 21016, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «η Επιτροπή εργάζεται ήδη σκληρά για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και τη θέσπιση ενός μόνιμου προγράμματος επανεγκατάστασης και μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση και ένταξη».
Ο κ. Τίμερμανς τόνισε την ανάγκη για ενότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος: «Μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Το 2016 πρέπει να επιτευχθούν σαφή και απτά αποτελέσματα για την ανάκτηση του ελέγχου των ροών παράτυπης μετανάστευσης καθώς και των συνόρων μας, αρχής γενομένης από τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».
Ειδικότερα, οι στόχοι για τη νέα χρονιά είναι «να διασφαλίσουμε την πλήρη λειτουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής (hotspots) και τη σωστή καταγραφή των ανθρώπων που φτάνουν σ’ αυτά, καθώς και τη λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Πρέπει επίσης να θέσουμε σε λειτουργία τον μηχανισμό μετεγκατάστασης και να μεριμνήσουμε για την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα διαμονής. Θα πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τη συνεργασία με τρίτες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια και να ανακόψουμε τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και να βελτιώσουμε την επιστροφή και την επανεισδοχή», κατέληξε ο κ. Τίμερμανς.
Ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι «το 2016 βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβουμε όλοι μαζί θα καθορίσουν το μέλλον της Ένωσης». Ζήτησε «επειγόντως» απτά αποτελέσματα όσον αφορά «τα hotspots, τη μετεγκατάσταση, την επιστροφή, την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και την εξομάλυνση της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν».
Όπως αποφάσισε το Σώμα των Επιτρόπων, το 2016 θα είναι αφιερωμένο στην εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων, αλλά και στη συνέχιση της διαμόρφωσης των μελλοντικών πολιτικών της ΕΕ. Όσον αφορά όσα αποφασίστηκαν το 2015, η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες στους παρακάτω τομείς:
Μετεγκατάσταση: από τα 160.000 άτομα που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από το Συμβούλιο να μετεγκατασταθούν ως τα τέλη του 2016, έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 272. Για να επιτευχθεί ο στόχος, τα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που είναι διατεθειμένα να δεχθούν στο έδαφός τους.
Hotspots: από τα πέντε κέντρα πρώτης υποδοχής που προβλέπονταν για την Ελλάδα, μόνο το ένα είναι πλήρως λειτουργικό, στη Λέσβο. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι τα υπόλοιπα τέσσερα (Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) θα είναι έτοιμα ως το τέλος Ιανουαρίου. Από τα έξι κέντρα πρώτης υποδοχής που προβλέπονταν για την Ιταλία, μέχρι στιγμής λειτουργούν τα δύο.
Τα δυο παραπάνω ζητήματα συνδέονται καθώς για τη διεκπεραίωση της μετεγκατάστασης απαιτούνται κέντρα πρώτης υποδοχής πλήρως λειτουργικά.
Σχετικά με την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους όποιων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη, οι επίτροποι τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να σημειώσει πρόοδο στη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής και να διενεργήσει διαπραγματεύσεις με τις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα, το Πακιστάν δεν δέχθηκε τους 26 από τους 39 Πακιστανούς που είχαν απελαθεί από την Ελλάδα.
Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, οι επίτροποι παρότρυναν τα κράτη-μέλη να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις.
Τέλος οι επίτροποι διαπίστωσαν ότι η ροή προσφύγων του 2015 απέδειξε ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο με την σημερινή του μορφή και ως τον Μάρτιο θα καταθέσουν προτάσεις για την μεταρρύθμισή του.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα χορηγήσει εκτάκτως 1,36 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 90 συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τα μηχανήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στα hotspots και στα σημεία διέλευσης των συνόρων σε ολόκληρη τη χώρα για την καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των προσφύγων και μεταναστών και θα συνδέονται με το κεντρικό σύστημα Eurodac.
To Βήμα