Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Κομισιόν: Εμπορικό κέντρο στη Μασσαλία ξεκινά τη μετάβαση σε ανανεώσιμη γεωθερμική ενέργεια

Οι εργασίες έχουν αρχίσει να συνδέουν ένα γαλλικό εμπορικό κέντρο στη Μασσαλία, το Les Terrasses du Port, με έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θερμαίνει και ψύχει με θαλασσινό νερό. Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα συνδέσει το συγκρότημα με ένα γεωθερμικό δίκτυο για 10 χρόνια.

Το ζεστό και κρύο νερό θα αντλείται από το γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Thassalia, ο οποίος χρησιμοποιεί διαφορές στις θερμοκρασίες του θαλασσινού νερού για την παραγωγή ενέργειας.

Το νερό θα χρησιμοποιηθεί για θέρμανση και κλιματισμό στο εμπορικό κέντρο 63.000 m2 που φιλοξενεί 190 καταστήματα και καλωσορίζει 10 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί 70% ανανεώσιμη ενέργεια. Θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό εξοπλισμό θέρμανσης και κλιματισμού, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Η ενεργειακή απόδοση του εμπορικού κέντρου αναμένεται να αυξηθεί και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 70%.

European Commission: Marseille shopping centre switches to renewable geothermal energy

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων