Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Κομισιόν για Αυστρία: «Τα lockdown είναι εθνική απόφαση»

“Τα lockdown είναι εθνική απόφαση”, είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας να επιβάλει lockdown σε πολίτες ανεμβολίαστους κατά της Covid-19.

“Το lockdown είναι απόφαση που λαμβάνεται σε επίπεδο κρατών-μελών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα υγείας, Στέφαν ντε Κερσμάκερ. Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή εργάζεται με τα κράτη-μέλη σε διάφορα επίπεδα για να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση, να ανταλλάσσει πληροφορίες και να έχει μια συνεκτική προσέγγιση της κατάστασης. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι η Επιτροπή συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη στα κράτη-μέλη, εάν χρειαστεί, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όπως έχει πει και η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, το 75% του πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί πλήρως. “Η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, αλλά με τα κρούσματα να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να συνεχιστεί σε όλο τον γενικό πληθυσμό”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Υπενθύμισε, εξάλλου, την εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσου (ECDC) στις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία έδειχνε ότι στις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω του 75%, η άρση των περιορισμών για την υγεία θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.

“Το μήνυμα παραμένει σαφές. Εμβολιαστείτε. Διατηρήστε μάσκες και κοινωνική απόσταση”, επισήμανε, τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αυστρία: Στοχευμένο lockdown από σήμερα για 2 εκατ. ανεμβολίαστους

Περίπου δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστοι πολίτες εισέρχονται σήμερα σε εθνικό lockdown στην Αυστρία, καθώς η χώρα προσπαθεί να «τιθασεύσει» την αύξηση των κρουσμάτων. Το lockdown θα διαρκέσει αρχικά 10 ημέρες.

Οι ανεμβολίαστοι είχαν ήδη αποκλειστεί από χώρους διασκέδασης, εστιατόρια, κομμωτήρια και άλλα μέρη της δημόσιας ζωής στην Αυστρία.

Το μέτρο ισχύει για όσους είναι άνω των 12 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Στην Αυστρία είναι πλήρως εμβολιασμένο περίπου το 65% του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη.

Η Γηραιά Ήπειρος έχει γίνει και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, γεγονός που έχει αναγκάσει κάποιες κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εκ νέου αντιδημοφιλείς περιορισμούς. Η Ολλανδία, για παράδειγμα, επέβαλε μερικό lockdown τριών εβδομάδων.

«Απόψε φέρνουμε ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα με πολύ δυσάρεστα και μακροπρόθεσμα μέτρα», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σε τηλεοπτική του ομιλία, δίνοντας οδηγία σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και μη βασικούς λιανοπωλητές να κλείνουν νωρίς και να τηρούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής απόστασης. «Ο ιός είναι παντού και πρέπει να καταπολεμηθεί παντού», τόνισε.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή για την Αυστρία, οι ανεμβολίαστοι καλούνται να μείνουν σπίτι, με εξαίρεση πολύ περιορισμένους λόγους (για να μεταβούν στην εργασία τους, να ψωνίσουν είδη βασικής ανάγκης και να γυμναστούν). Η τήρηση των κανόνων θα επιτηρείται από αστυνομικούς που θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε όσους βρίσκονται έξω.

Το σχέδιο για lockdown, είχε συμφωνηθεί τον Σεπτέμβριο, και προέβλεπε την εντολή «μένουμε σπίτι» για τους ανεμβολίαστους Αυστριακούς εφόσον είχε καταληφθεί το 30% των κλινών εντατικής θεραπείας από ασθενείς με Covid-19.

Ο καγκελάριος της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ χαρακτήρισε «επαίσχυντα χαμηλό» το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας. Πολλοί Αυστριακοί είναι δύσπιστοι σχετικά με τα εμβόλια, μια άποψη που ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο.

Σε αντίθεση όμως με την Ολλανδία, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αύξηση των μολύνσεων επιβάλλοντας μερικό lockdown για όλους, η κυβέρνηση της Αυστρίας υπό την ηγεσία των συντηρητικών είπε ότι θέλει να αποφύγει την επιβολή περαιτέρω περιορισμών σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πολλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος του Σάλενμπεργκ και της αστυνομίας, έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι ένα τέτοιο στοχευμένο lockdown μπορεί να εφαρμοστεί σωστά, καθώς ισχύει μόνο για ένα μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο, ο Σάλενμπεργκ και ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσαν ότι η αστυνομία θα διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων