Σύμφωνα με τον επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, το σύμφωνο σταθερότητας επιτρέπει υπέρβαση του ορίου για το δημόσιο έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) σε περιπτώσεις «εξαιρετικών περιστάσεων» και χωρίς την επιβολή κυρώσεων, και η Επιτροπή θα μελετήσει την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης.
Η δημοσιονομική χαλαρότητα θα αφορά όλα τα κράτη που αντιμετωπίζουν αυξημένο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές, ένα εκ των οποίων είναι οπωσδήποτε η Ελλάδα.
Το σύμφωνο σταθερότητας επιτρέπει υπέρβαση του ορίου για το δημόσιο έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) σε περιπτώσεις «εξαιρετικών περιστάσεων» και χωρίς την επιβολή κυρώσεων, και ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε πως οι Βρυξέλλες εξετάζουν το σενάριο να χαρακτηρίσουν ως «εξαιρετική περίσταση» την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.
Ήδη άλλωστε έχει τεθεί τέτοιο αίτημα από την Αυστρία και την Ιταλία. «Είναι αλήθεια» ότι τα κείμενα του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης «προβλέπουν την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων» και «Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, κατά την έννοια του Συμφώνου, και εάν μπορεί κανείς να προβλέψει ένα είδος ρήτρας ευελιξίας, σε κάποια αναλογία», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2.
«Θα θέσουμε αυτό το θέμα, θα δώσω τα στοιχεία που θα επιτρέπουν στο Συμβούλιο να διαμορφώσει άποψη», δήλωσε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι κίνητρο για δημοσιονομική χαλάρωση.