Την Τρίτη ψηφίζεται η συμπληρωματική τροπολογία που βάζει φρένο για κάθοδο στις εκλογές στο κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη. Η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής Αρεοπαγίτη, ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Α’ Πολιτικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος με δήλωσή του άφησε αιχμές λέγοντας ότι η τροπολογία – μπλόκο για να μην κατέλθει το κόμμα του Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήμτα του Αρείου Πάγου. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, πρωτοφανή τη ρύθμιση που προβλέπει ότι το αν θα μετάσχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη θα αποφασίσουν 11 δικαστές και όχι 5, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
«Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. […] Η ρύθμιση, που εισάγεται, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος», ανέφερε ο κ. Τζανερίκος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απάντησε «ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν».
Η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση. Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. [..] Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εσωτερικών διατυπώνονται και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που για ένα τέτοιο ζήτημα προτιμά κατ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου. Η τελευταία τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία μαζί με το ΚΙΝΑΛ, αποδεικνύεται φιάσκο, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής..
Για αδιανόητο θεσμικά δημόσιο διάλογο του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με τον Υπουργό Εσωτερικών κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.
Έντονη η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.
Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.